NGYIK

Home / NGYIK

Nagyon Gyakran Ismételt Kérdések

Naponta kapunk e-maileket, Facebook üzeneteket problémamegoldás kapcsán. Alábbiakban olvashatóak a leggyakrabban feltett kérdések és válaszok.

Tartalom

Waze Fiók

Nem tudok bejelentkezni, eltűntek az adataim egy fekete lyukban

  1. Először is keresd fel a vonatkozó Help Center oldalt
 1. Ha még mindig nem sikerült megoldani, angol nyelven tudsz kérni közvetlen segítséget egy űrlap kitöltésével. Sajnos mi nem tudunk többet segíteni, mert a felhasználói adatokhoz csak a központ tud hozzáférni

Tipp: Mindig legyen megadva jelszó is a felhasználónévhez (bal gomb, fent a neved, Fiók és belépések), valamint add meg az email címedet is az alkalmazásban, így nem lesz probléma a belépéssel soha. Új telepítéskor a lap alján található linken (Már wazer vagy, bejelentkezés felhasználónévvel, bármi hasonló szöveg) lépj be egyszerűen a felhasználói neveddel és jelszavaddal.

Az újratelepítés helyes módja

Ha olyan hibába futottál, amit sehogy nem tudsz megoldani, vagy azt a tanácsot kaptad, hogy telepítsd újra a Waze-t, az alábbiakat kövesd, hogy minden rendben legyen.

Hirdetés

 1. Nyisd meg a Waze-t, kattints a bal nagyító gombra a főképernyőn
 2. Kattints a nevedre
 3. Kattints a Fiók és belépések pontra
 4. Nézd meg jól a felhasználóneved és jegyezd meg
 5. Adj meg egy új jelszót, ha nem vagy biztos a régiben (a régit nem kell hozzá tudni)
 6. Add meg az e-mail címed
 7. Zárd be az alkalmazást

Opcionális: Android telefonokon szimplán engedélyezd a Waze-nek a Smart Lock belépést. Ezt először az android beállításokban a Google fióknál tudod engedélyezni a Waze-nek, majd utána a Waze alkalmazásban pipáld ki, hogy azt használja.

Ezután eltávolíthatod a Waze-t, és telepítsd újra az alkalmazásboltokból, majd indítsd el.

 1. A kezdőképernyőn legalul a Már van fiókod? Lépj be! feliratra kattints
 2. Add meg a felhasználónevedet és jelszavadat.

Opcionális: a Smart Lock /iCloud sync belép helyetted.

Az első belépés után lehet, hogy nem látod a pontjaidat, vagy a kedvenceket/előzményeket, semmi pánik, kapcsold ki és be az alkalmazást.
Kész vagy.

Nem frissülnek a pontjaim

Valószínűleg éppen hegesztik a pontszervert. Sajnos ez gyakran előfordul (valószínűleg most is, hiszen azért olvasod ezt a pontot), de ne aggódj, a pontok nem vesznek el, a hibaelhárítás után megkapod mindet. Érdemes összehasonlítani a pontjaid az alkalmazásban és a weben, mindig a több az igaz. Azt, hogy miért mennyi pontot kapsz a Waze-ben, itt tudod megnézni.

Kardos-cumis wazer lettem újratelepítés után

Újratelepítés után a pontok és wazer szintek nem azonnal frissülnek be, előfordul, hogy kell neki néhány óra, esetleg néhány nap. Ne aggódj, minden rendbe fog jönni idővel. Amíg nem áll vissza az eredeti helyzet, addig csak pár dolgot nem tudsz megtenni; üzemanyagárat jelenteni és a kívánt hangulatot kiválasztani, ha az magasabb szinthez tartozik, de az alkalmazás egyéb funkcióit ugyanúgy tudod használni, mint korábban.

Elértem a pontot a következő szinthez, de nem léptet át

Már csak 0 pont hiányzik? Semmi baj, szintet fogsz lépni a következő kiértékeléskor. A Waze havonta kiértékeli az országban a wazerek pontjait, és százalékos arányban kiosztja a wazer szinteket. A következő ilyen eseménykor elő leszel léptetve! Ügyes vagy!

Waze Alkalmazás

Miért kér mindenhez hozzáférést telepítéskor?

Az adatvédelmi aggályokról több cikket is írtunk már, itt és itt találod őket. Megpróbáljuk bennük elmagyarázni, hogy mi mihez szükséges. A döntés a tiéd, hogy milyen funkciót engedélyezel és mit nem, de alapvetően ha a névjegyzékedet és egyéb dolgaidat a Google vagy az Apple felhőjében is tárolod, nincs félnivalód, a Waze is van annyira biztonságos.

Nincs GPS jel

Keresd fel a Help Center vonatkozó oldalát

Ha már mindent megpróbáltál, és még mindig gond van vele, miközben a többi alkalmazásban jó a GPS jel, akkor valószínűleg a programban van a hiba. A hiba készülékspecifikusan jelentkezik, nem minden Android vagy iOS érintett. Ilyen esetben jelentsd a hibát a Waze-nek, itt megtalálod, hogyan.

A GPS nem kapcsol ki

A naptár értesítések aktívak, amely azt csinálja, hogy figyeli, épp hol vagy (MINDIG), és ha olyan naptár bejegyzésed van, aminél van hely is megadva, akkor szól 1-2 órával előtte, hogy mikor kell elindulnod, hogy odaérj, illetve akkor is szól, amikor már muszáj elindulnod, mindezt az aktuális forgalom függvényében. Ezt engedélyezni/letiltani a Waze beállításaiban tudod, Általános/helyzet követése, illetve a Tervezett utazások menüpontokban. A Waze alkalmazás programozásilag a naptár szinkronhoz NEM használja a GPS helymeghatározást, csak a területi (wifi+tornyok) helymeghatározást. A Waze miatt van ott a nyíl akkor is, ha kilövöd az appot az előzményekből.

iOS oldalon:

az Apple support oldalak, a használati útmutatók szerint a nyíl a sávon a helymeghatározást jelöli. A teli nyíl és a körvonal azt is jelenti, hogy “nemrég meghatározta az Ön helyzetét / az elmúlt 24 órában meghatározta az Ön helyzetét”, de jelentheti valóban azt is, hogy használja a GPS-t vagy nem használja. Sajnos ez a terület ködös, nincs egyértelmű deklarálása annak, hogy az ikon változása a GPS MODUL hardver állapotát tükrözné vissza valós időben. Jeleztük a problémát a központnak, dolgoznak rajta egyébként, de az biztos, hogy egy éve tesztelve a naptár szolgáltatást ott volt mindig a teli ikon, és nem merült jobban a telefon, mint a naptár kikapcsolása esetén.

Nincs kapcsolat, nincs térkép

Ha egyébként van mobilnet, csak a Waze-ben nem találja, vagy fekete a térkép, az alábbiak lehetnek az okok:

 • a Waze szerverekkel gond van, karbantartás, vagy egyéb ok miatt — nézd meg másik telefonon, vagy érdeklődj a Facebook oldalunkon, hogy másnál is jelentkezik-e a probléma
 • elképzelhető, hogy valamelyik konfigurációs fájl sérült (Androidon előforduló probléma), ilyenkor telepítsd újra az alkalmazást
 • ha már mindent megpróbáltál, és még mindig gond van vele, akkor valószínűleg a programban van a hiba. A hiba készülékspecifikusan jelentkezik, nem minden Android vagy iOS érintett. Ilyen esetben jelentsd a hibát a Waze-nek, itt megtalálod, hogyan.

Mikor frissül a Windows kliens?

A Windows platform támogatása 2014. év közepén megszűnt, azaz nincsenek hibajavítások, nincsenek fejlesztések. Minden hiba, amit tapasztalsz, kijavítatlan marad. Ez az oka.

Lehet a Waze-t offline módban használni?

Igen is, meg nem is. A Waze egy online navigáció, helyes működésének alapvető feltétele a folyamatos internetkapcsolat, ezért ebben a megközelítésben kijelenthető, hogy anélkül nem fog rendesen működni. Az útvonaltervezés, az újratervezés központi szerveren történik, azaz nem a telefonodon, így internet hiányában elesel a valós idejű információktól (torlódás, lezárás, események). Ha esetleg a roaming díjak miatt aggódsz, ne felejtsd, hogy 2017. június 15-től az EU-ban már eltörölték.

A telefonon a kliens is tud útvonalat tervezni, ha az érintett térképszakasz le van töltve a cache-be. Ha valamilyen okból mégis erre kényszerülsz, tervezz útvonalat wifi-n, nézd végig az útvonalat, és akkor letöltődik a hozzá tartozó térkép. A későbbiekben ezeken az utakon tud tervezni, de ez nem garantálható.

Hova tűntek a barátaim?

Megvannak azok, csak kicsit átrendezték a felületet. A 4.19 verziótól a barátok és az üzenetek átköltöztek a személyes menübe (bal gomb/profilképed alatt). Ha szeretnéd látni továbbra is, hogy hány barátod van online, a beállításokban tudod engedélyezni a megjelenítést a Kijelző és térkép / Mutasd a barátokat a térképvezérlők között pontban.

Be lehet állítani megyei vagy országos matricát?

Persze!
1. A Waze beállításokban a Navigáció Matricák/HOV engedélyek beállítása pontban állítsd be a kívánt matricát. Az országos e-matrica “Vignette HU – E-matrica országos” névre hallgat
2. Ha külföldre mész, ahol szintén ilyen matricás úthasználati jogosultság van, ki tudod választani, hogy melyik országban szeretnél használni ilyen utakat, melyikben nem. Ezek a matricák “Vignette XX” névre hallgatnak, ahol az XX az adott ország kódja, pl. HU, AT, SK, CZ, CH, SLO.

Akkor mire való a Fizetőkapus utak elkerülése pont?

Remek kérdés!
Az olyan utakat, ahol fizetőkapukat találsz (pl. Horvátországban, vagy Olaszországban gyakoriak), ezzel tudod elkerülni. Azaz ha nem szeretnél ilyeneken menni, akkor kapcsold be az elkerülést.

Hol tudom megnézni a bejárt utakat?

A wazeben az összes utat, ahova navigáltál az elmúlt 3 hónapban, meg tudod nézni belépés után a térképszerkesztőben a bal panelen az Utazások fül alatt.

Be lehet állítani magyar nyelvet?

Igen, természetesen be lehet. Alapvetően mikor feltelepíted a Waze-t, tudni fogja, melyik országban vagy, és ha itthon telepítetted, mind a Waze nyelve, mind a hangutasítások nyelve magyar lesz. Jó tudni azonban, hogy nem csak egy magyar nyelvű hangutasítás-készlet létezik, az alapértelmezett Csilla, de ott van Andris is, ott találod a beállítások Hangutasítások menüpontban. Az első indításkor mindig legyen net és GPS kapcsolat, és várd meg, míg a hangfájl letöltése befejeződik!

Elnémult a hang frissítés után

Néha előfordul az ilyesmi, a következőket tedd:
1. Válts másik navigációs hangra
2. Várd meg, míg letöltődik
3. Válts vissza az eredeti hangra
4. Várd meg, amíg letöltődik
5. Készen vagy

Ha mégsem, akkor tudd a felhasználóneved és jelszavad, töröld az alkalmazást és telepítsd fel újra.

Nagyon halk a hangutasítás

Ha ezt tapasztalod, és hiába emeled a hangerőt, próbáld ki az alábbiakat:

 1. Indítsd egy hívást (mondjuk a szolgáltatói ügyfélszolgálatra)
 2. Tedd ki a hívást a hangszóróra
 3. Hangosítsd fel maximumra
 4. Leteheted a hívást

Mostmár elég hangos lesz a waze.

Miért nem figyelmeztet hangosan a sebességmérő kamerára?

Jó hírünk van: vagy azért, mert az nem sebességmérő kamera, vagy mert nem hajtasz gyorsabban a megengedettnél. Még jobb hírünk van: A sebességmérő kamerákra már sebességtől függetlenül figyelmeztet a Waze. A fixen telepített sebességmérő kamerákról bővebben itt írtunk.
Amennyiben nem figyelmeztet a kamerára, de látod a térképen, akkor HU-GO útdíjellenőrző vagy forgalomfigyelő kamerával van dolgod.

Későn szól, hogy rendőr van előttem! Mit lehet tenni??

Sajnos a felületen nem található ilyen beállítás, ez központilag mindenhol 500 méterre van állítva. Folyamatosan lobbizzunk azért, hogy több legyen.

Mennyi a Waze átlagos adatforgalma?

Az adatforgalom attól is függ, hogy ismeretlen helyen jársz, vagy már bejárt útvonalon, mennyi képet jelenítesz meg (helyek), vagy adsz hozzá a kliensből. Összességében átlagosan kb. 100 MB forgalmat generál a Waze 1000 km ismeretlen úton.

ÉVI küldése

ÉVI (más országokban ETA névre hallgat) az Érkezés Várható Ideje, amit egyszerűen el tudunk küldeni bárkinek az alkalmazásból. Ha elküldöd, a címzett kap egy üzenetet arról, hogy mikor érkezel. Az elküldött üzenetben van egy link, ami folyamatosan frissül, így ha az útvonalad vagy az érkezési időd megváltozik, arról is tudni fog a címzett. Az ÉVI gomb az útvonaltervező ablakban, illetve menet közben az alsó (ÉVI) sáv megérintésével válik láthatóvá. Ha korábban már engedélyezted a Waze-nek a hozzáférést a névjegyzékedhez, vagy összekapcsoltad a Facebook-kal, akkor elsődlegesen itt láthatod a címzetteket. Ha a bal alsó “Egyéb” gombra kattintasz, akkor bármilyen más platformon elküldheted az üzenetet, emailben, Facebookra vagy Twitterre, stb.

Hogy lehet kikapcsolni a “Készíts képet!” felugró ablakot?

A rövid válasz az, hogy nem tudod. Ellenben kisebbre össze lehet csukni, ha az alját az ujjunkkal felfelé söpörjük, így kevesebb helyet foglal. De miért fontos ez funkció egyáltalán? Gondolj csak bele, hogy egy ismeretlen címre mész, ahol mondjuk nem is szokványosan vannak elrendezve a házszámok. Ugye, hogy mennyivel könnyebben odatalálsz, ha látsz egy képet is a helyről, ahová tartasz?

Hibát találtam az alkalmazásban, az Android Auto sem az igazi, hol jelenthetem?

Rosszul jelenik meg? Fektetett módban nem ok? Összeomlott? Gond van?
Hibajelentést a Waze Help Centeren keresztül tudsz küldeni a központnak

 1. a Waze alkalmazással kapcsolatban
 2. a Waze for Android Auto alkalmazással kapcsolatban

Hiba küldése a központnak

Előfordul, hogy azt a tanácsot kapod, hogy küldj hibajelentést (debug logot) a központnak. Ezt a következőképp tudod megtenni.
1. Írd be a keresőbe, hogy 2##2, majd nyomd meg a keresés gombot, és okézd le a felbukkanó üzenetet
2. Amikor látod ismét a hibát, csinálj egy képernyőképet
3. Küldd el a logot a központnak, ehhez nyomd meg a jobb oldali jelentés gombot, ahol legalul látsz egy sárga bogár ikont, arra kattints
4. Töltsd ki a hibajelentő űrlapot angolul és küldd el.

Térkép, útvonaltervezés egyéb

Miért erre tervezett? Tudom, hogy arra gyorsabb!

Valójában az esetek döntő többségében nem tudod, hogy merre gyorsabb, hiszen fogalmunk sincs, hogy a látótávolságon kívül mi történik az utakon. Az is előfordul, hogy másik utat választasz, és újratervezés után azt látod, hogy nyertél néhány percet. Azt, hogy adott pillanatban kinek miért melyik utat adja a Waze, lehetetlen pontosan megmondani, mivel rengeteg dolgot elemez a szerver a kiválasztáshoz. Általánosságban azonban elmondható, hogy minden úthoz tartozik egy várható érkezési idő (ÉVI), és egy valószínűség, hogy az ÉVI valóban annyi lesz. Mivel a szerver ezt is figyeli, inkább ad egy 1-2 perccel lassabb, de biztosabb utat, mint egy bizonytalan rövidebbet.

Lehet GPS koordinátára útvonalat tervezni?

A Waze képes földrajzi koordinátára is navigálni, a keresőmezőbe így írd be: szélesség,hosszúság. A koordinátákat fokokban, tizedespont használatával lehet megadni, az északi szélességet és keleti hosszúságot pozitív számok jelzik. Például 47.51515,19.07824 a Milleniumi Emlékműhöz vezet a Hősök terén.

Miért ad sokkal hosszabb utat 1-2 perc nyereségért?

A Waze-t egy dolog érdekli, hogy a lehető leghamarabb vigyen a célba, ezért jelenleg nem foglalkozik ebben az esetben az út hosszával. Ugyan a beállításokban megadhatod, hogy mindig a legrövidebb úton tervezzen, de akkor készülj fel arra, hogy nem vesz figyelembe semmilyen valós idejű forgalmi adatot (torlódások, útlezárások), így lehet, hogy sokkal később fogsz célba érni.
A rövidebb tervezési mód kikerült a választási lehetőségek közül (többek közt a fenti áthúzott részben taglaltak miatt), így maga a beállítás is kikerült a kliensből, mivel csak 1 opció maradt, az egyetlen eddig is jól használható, a leggyorsabb.

Nem talál útvonalat

Ha Az útvonaltervező szerverrel sikertelen a kommunikáció üzenetet látod, valószínűleg hosszú (>700 km) utat terveztél. Hosszú utakon az ÉVI becslése nehéz, túl sok a valósidejű esemény, ezért egy idő után időtúllépés történik a szerveren. Ilyenkor adj meg egy közelebbi pontot, és onnan tervezz újra majd. Erről írtunk cikket is, itt olvashatod.

Miért vitt bele a dugóba?

Ahhoz, hogy tudja a Waze, hogy torlódás van, valakinek benne is kell lennie. Lehet te értél oda hamarabb, de az is sokszor előfordul -főleg csúcsforgalomban-, hogy a kerülőutak is torlódnak, így sokszor még mindig rövidebb egy 10 perces dugót kivárni, mint egy 12 perces kerülőt megtenni.

Miért nem jegyzi meg a szokásos útvonalamat?

A Waze mindig a leggyorsabb úton tervez, így ha a szokásos lassabb annál, miért arra vinne? Akkor preferál a Waze már bejárt útvonalat, ha a cél hozzá lett adva a kedvencekhez, és nem lassabb, mint az alternatív útvonalak.

Nem jó házszámra vitt a Waze

A Waze házszám adatbázisa országosan még nem teljes, csak néhány településen (pl. Budapest). Nagyon fontos, hogy ha házszámra keresel, mindig nyomd meg a keresés gombot, és ne a gyors találatok közül válassz. A gyors találtok mindig a Google találatai, amelyek nem pontosak. Ha van Waze találat, a kereső gomb megnyomása után arra fog navigálni a Waze, ha nincs, akkor a Google találatát fogod látni. Te is segíthetsz a többieknek, a környékeden lévő ismert utcákat te is be tudod számozni a szerkesztőben. Persze előtte nézd meg a wikit, hogyan is kell csinálni.

Hogy lehet köztes pontot megadni?

Igen, a Waze egy köztes pontot támogat, de az útba kell, hogy essen, magyarul ha Budapestről Győrbe mész, nem tudsz miskolci köztes pontot megadni.
Lépések:
1. Tervezz utat a végcélhoz
2. Lépj be ismét a keresőbe, vagy lent kattints az ÉVI sávra és kattints az Útvonal mentén feliratra
3. Keresd meg a köztes célt, és kattints az Ide gombra
4. Ha a keresőből jöttél, akkor válaszd a Köztes cél, ha az ÉVI sávról, akkor az Indulás most gombot

Tele van a térkép hamis rendőr jelentésekkel, mindet hungary2 felhasználó jelenti!

Hungary2 egy szkript, ami a hivatalos rendőrségi sebességmérés adatbázist dolgozza fel, és teszi a térképre. Ha mégsem volt ott a rendőr, mint ahol mondta, arról nem a szkript tehet, így ne hibáztasd. Jelentsetek sebességmérést mindig, ahol látjátok, és akkor majd hungary2 is tudni fogja, hova tegye a figyelmeztetést legközelebb azon az útszakaszon. Végül is minden jelentés a térképen egy figyelmeztetés az óvatos vezetésre, így kárt nem csinál: ha nincs ott a rendőr – örülj, ha ott van – köszönd meg.

Eltűnnek a jelentések a térképről

Ez teljesen természetes folyamat, hiszen ha mindegyik ott maradna, egy idő után nem látszana a térkép tőlük. Egy jelentés általában fél óráig marad a térképen, és az utánad jövő wazerek megerősíthetik, ekkor kap további 15 perceket, illetve ha többen nyomnak a “Nincs ott” gombra, akkor rövidül az élettartama. Ha olyan eseményről van szó, mint a napokig tartó útmunkálatok, akkor azt jelezd nekünk, és rajtunk fel oda olyan jelentést, ami ott is marad.

Hogyan tudom szerkeszteni a térképet? Kijavítanék ezt-azt

A térképszerkesztés komoly dolog, hiszen ha bármihez hozzányúlsz, az a több százezer autós számára is módosulni fog a térképen. Megijedni ettől nem kell, csak felelősséggel kell bánni a térképszerkesztővel. Először olvasd el a térképszerkesztési útmutatót, abban találsz leírásokat arra vonatkozóan, hogy a kérdéses problémát hogyan és milyen elvek mentén kell megoldani. Ha ezt már megismerted, kezdd el a szerkesztést, a szerkesztő jobb alsó sarkában látható chat ablakban tudsz kérdezni a többi épp online szerkesztőtől, illetve a fórumunkban bármikor. Érdemes megnézni a térképszerkesztéssel kapcsolatos videó tutorialokat is.

Tippek -trükkök

Hirdetés

További használati tippeket a wiki oldalunkon találtok!

Már mindent elolvastam, de nem találom a megoldást

Itt kapcsolatba léphetsz velünk, megpróbálunk segíteni!

Scroll Up