Waze és az adatvédelmi aggályok

Home / Alkalmazás / Waze és az adatvédelmi aggályok

Mint azt az előző bejegyzésben is írtam, hamarosan változnak a Waze adatvédelmi irányelvei, és ez -szokás szerint- felerősíti a kritikus véleményeket a témával kapcsolatban. Ennek apropójából kicsit mélyebbre megyek most a témában, és megpróbálom megmagyarázni, melyik információ milyen célt szolgál a Waze és az úton lévők számára.

Indításnak itt egy cikk a hirado.hu-ról, olvassátok el, aztán folytatjuk.

Ami megragadta a figyelmemet ebben a cikkben az az, hogy oly módon tálalja az adatgyűjtést, mintha az valami rossz dolog lenne, pedig eredendően nem az, másik félreértés pedig az, hogy a mostani változások igazából nem újak: csak most lettek részletesen kifejtve. Nézzétek el nekem, hogy hosszú lesz ez a poszt, de legalább akit érdekel, itt megtalál mindent, ami fontos lehet.

Hirdetés

Kezdjük akkor az alkalmazásengedélyekkel, melyeket androidon az alkalmazások kezelésénél találtok az android beállításokban.

Fénykép és videókészítés

Amikor jelentünk egy úti eseményt, lehetőség van arra, hogy fényképet is készítsünk, amit csatolhatunk hozzá. Ha hozzáadunk egy helyet a kliensből, ahhoz képet kell csatolnunk.

Aggályos? Nem.

Hangrögzítés

A navigáció kereső mezője mellett látható a Google hangfelismerő szolgáltatásának indítóikonja, ezt szeretné használni a Waze, hogy ne kelljen “betűnként bepötyögni a címet”, hanem akár diktálhatjuk is.

Aggályos? Nem.

Durva (hálózatalapú) és finom (GPS) helymeghatározás

Talán nem kell magyarázni, hogy egy navi miért akarja tudni, hogy épp hol van…

Aggályos? Nem.

Névjegyadatok olvasása

Ha a tárolt névjegyünkhöz cím (munkahelyi, vagy lakcím) van társítva, akkor a Waze ezt kiolvasva oda tud minket navigálni azonnal, ha rákattintunk, továbbá az utazásunk megosztásához is szükséges tudni, hogy kinek küldi a linket.

Aggályos? Lehet

Ha én soha nem akarom használni ezt a funkciót, akkor minek engedjem, hogy hozzáférjen? Másrészt viszont a felhasználók nagy többsége eleve a Google Címtárban tárolja az összes névjegyet, így valójában nem osztunk meg semmit senki mással, továbbra is a Google rendszerében tartózkodik az információ. Tehát ez utóbbi esetben egyáltalán nem aggályos.

USB-tároló tartalmának módosítása vagy törlése

A belső SD kártyánkon található egy Waze mappa, az alkalmazás itt tárolja az ideiglenes fájlokat, illetve sok más egyéb beállítást az alkalmazással kapcsolatban. Itt ennek a mappának az írásáról/olvasásáról vagy törléséről (cache törlés) van szó.

Aggályos? Nem.

Ismert fiókok lekérése

A telefonunkon be lehet állítva Google  Facebook, Twitter, vagy épp Foursquare – ezt a listát tudja lekérni a Waze. Tekintettel arra, hogy belépni ezekbe nem tud magától, igazából ennek a tudásnak nincs jelentősége.

Aggályos? Nem.

Adatok fogadása az internetről / hálózat állapotának megtekintése / teljes internet-hozzáférés

Valós idejű forgalmi információk, illetve a térkép csempék kizárólag az internetről érkezhetnek, ahogyan a mi mozgásunkat is így tudja továbbítani az alkalmazás a szervernek. Érthető.

Aggályos? Nem.

Bluetooth-kapcsolatok létrehozása

Ha a telefon BT-on keresztül van csatlakoztatva valamely hangrendszerhez (sztereó fülhallgató, autó hangrendszere), akkor a hangutasításokat arra is tudja továbbítani a Waze.

Aggályos? Nem.

Automatikus indulás rendszerbetöltéskor

Ez a funkció a push üzenetek (megköszönték a jelentésed, a térképhiba javítása megtörtént stb.) célba juttatásához szükséges.

Aggályos? Nem.

Rezgőegység vezérlése, telefon alvásának megakadályozása

Haptikus visszajelzés – mint egy szoftbillentyű megnyomásakor

kijelző ébren tartása – ki akarja, hogy navi közben eltűnjön a kép?

Aggályos? Nem.

Hangbeállítások módosítása

Lehetőség van arra, hogy navigációs hang mindig a készülék hangosbeszélőjén szóljon, akkor is, ha épp BT hangrendszerhez van csatlakoztatva. Ehhez az kell, hogy a Waze beleszóljon az összes hang átirányításába.

Aggályos? Nem.

Hozzáférés a helymeghatározó szolgáltatások speciális parancsaihoz

A GPS jel több tényezőből áll, nem csak egy puszta koordináta, hanem az ahhoz tartozó időpont is. Ezeknek az adatoknak kell szinkronban a szerverre jutni ahhoz, hogy navigálni lehessen.

Aggályos? Nem.

Nem törölhető üzenet szórása

Az alkalmazás működés közben különféle módon vezérli a telefon funkcióit (kijelző, hang, net, stb), ezen “üzenetek” között vannak olyanok is, amelyek folyamatosan jelen vannak a memóriában, amíg az alkalmazás fut. Programozási kérdés.

Aggályos? Nem.

Rendszer globális beállításainak módosítása

Ilyen például a navigációs hangok elnémítása, a kijelző ébrentartása, a GPS folyamatos aktívan tartása, a mobilnet használata, stb. A Waze appból egyébként nem lehet semmilyen android beállítást eszközölni.

Aggályos? Nem.

Védett tárhely hozzáférésének tesztelése.

Ha esetleg védett helyre telepítjük a Waze-t (mondjuk titkosítva van a belső memória), akkor ezt az alkalmazás képes felismerni, és annak megfelelően működni.

Aggályos? Nem.

pioneer.permission.appradio.ADVANCED_APPMODE

Speciális beállítás bizonyos Pioneer rádiókhoz, amennyiben ahhoz kapcsolódik a telefonunk.

Aggályos? Nem.

Úgy látszik, hogy maguk az alkalmazásengedélyek egyszerűek, érthetőek, és egy kivétellel semmiféle problémát nem okozhatnak nekünk. Mi a helyzet a szerver oldalon? Mi az a sok csúnya dolog, amit tárol rólunk a Waze?

Jönnek az Privacy Policy új verziójának finomságai.

Egyedi azonosító – felhasználói fiók – IP cím

A Waze minden egyes készülékhez, amin fut, rendel egy egyedi azonosítót, ezt összekapcsolja a fiókunkkal, amennyiben úgy döntünk, hogy létrehozzuk azt. Ez ugyanaz az elv, mint az IP cím használata. Minden egyes interneten kommunikáló eszközhöz tartozik egyedi azonosító. Amikor megnyitunk egy oldalt, valójában felkérünk egy IP címmel rendelkező szervert, hogy a mi IP címünkre küldjön bizonyos adathalmazt. Enélkül nem megy. Az egyedi azonosító a Waze-nek ahhoz kell, hogy a szerver tudja, hogy éppen én az adott pillanatban hol tartózkodom. Ha csak egy GPS koordináta lenne pusztán, akkor nem tudná, hogy az kihez tartozik, így nem tudna működni, nem tudna navigálni. Ezt az azonosítót használja akkor is, amikor szétnézel a Waze térképen, és látod a többi utazót, hogy épp merre jár.

Aggályos? Nem.

Elengedhetetlen? Igen.

GPS hely és útvonal adatok

Egyrészt ez a navigáció része, másrészt pedig ez mondja meg a szervernek, hogy egy útszegmenst (két kereszteződés közötti szakasz) mennyi idő alatt tettünk meg, így ebből sebességet számolva tudja az alkalmazás, hogy milyen a forgalom éppen az adott szakaszon. Ezt hosszabb ideig tárolja a Waze, ugyanis nem mindegy, hogy hajnali 2 órakor, vagy épp délután 17.00-kor mennék én a Hungária körúton. Ezek a historikus adatok segítenek útvonaltervezéskor abban, hogy egyáltalán merre érdemes menni adott időszakban, merre tervezze nekem a legrövidebb utat a Waze. Ha ezek az adatok nem lennének eltárolva, akkor gyakorlatilag csak a valós jelentésekre támaszkodhatna a tervező szerver, ami igen nagy pontatlanságot, kevésbé effektív dugókerülést jelentene.

Aggályos? Nem.

Elengedhetetlen? Igen.

A Waze használatával kapcsolatos metaadatok

A használat gyakorisága, a használat hossza, a készülék típusa, az alkalmazáson keresztül megnyitott weblapok, IP cím, domain, üzenetek, amiket kapsz vagy küldesz a Waze-ben. Ezek egy része pusztán statisztikai célokat szolgál (gyakoriság, használat hossza), van, ami muszáj ahhoz, hogy kommunikáljon a készülék (IP-cím, domain), és vannak azok az adatok, amelyeket te magad továbbítasz, vagy kapsz (üzenetek, jelentések). Természetes, hogy ezeket az adatokat megismeri a Waze, hiszen a szerver továbbítja a kliensek között. Van, ami pedig a hibakeresést és azonosítást szolgálja: ez a készülék típusa.

Aggályos? Nem.

 Elengedhetetlen? Igen.

A fiókhoz kapcsolt adatok

  • minden, amit megadsz az alkalmazásban (felhasználói név, kedvencek, Otthon, Munkahely helyszínek, célpontok, cset üzenetek, naptár információk, keresések)
  • minden, amit a fiók készítése során szükséges megadnod (pl. életkor, nem)
  • minden információ, amiket az integrált közösségi hálózatokon megosztasz

Egyrészt ezeket csak a Waze ismeri, és nem adja tovább harmadik félnek. Másrészt ezen adatok megadása a saját kényelmünket szolgálja, az alkalmazás funkcióinak használatakor keletkeznek. Ezt használja az app, amikor bekapcsoljuk, és megkérdezi tőlünk, hogy a munkahelyre szeretnénk-e menni, vagy épp haza, vagy az oviba a gyerekért. Én szeretem ezt a funkciót, és egyáltalán nem tartom aggályosnak, hogy ezt tudja rólam. Nyilván vannak olyanok, akik ezt nem szeretnék senkivel sem megosztani, azoknak nem való még mobiltelefon sem: hiszen -mint tudjuk- az még kikapcsolt állapotban is pontosan behatárolja a tartózkodási helyünket a cellainformációk alapján. A mobilszolgáltatónk pedig úgyis tudja ezeket, azt is, kivel kommunikálunk és mennyit, sőt akár azt is, hogy mit (pl. SMS).

Aggályos? Nem.

Elengedhetetlen? Nem. Ha valakit zavar a tény, vagy szükségtelen a funkció, nem kell fiókot készíteni.

Facebook ismerőseink profilképe, neve

Lehetőség van arra, hogy azon ismerőseink, akik szintén használják a Waze-t, látszanak az alkalmazásban, ha éppen úton vannak. Rájuk dudálhatunk, üzenhetünk nekik, vagy akár az útvonal/célpont megosztásával épp instant módon találkozhatunk is velük. Ez egy kényelmi funkció egy közösségi életre épülő navigációs alkalmazásban.

Aggályos? Nem. Ezek az emberek az ismerőseim: örülök, ha látom őket.

Elengedhetetlen? Nem. Ha nem kapcsolod a Facebook-hoz a Waze-t, nem lesznek ott.

Facebook naptárbejegyzések

A Waze képes olvasni a Facebook naptárunkat, így azokat az eseményeket, amelyek benne vannak, megjeleníti a navigálás ablakban, így ha van hozzárendelve helyszín, automatikusan felkínálja nekünk, hogy odavisz. (Ha nincs helyszín, akkor megadhatjuk neki.) Ez szintén a közösségi létről szól, találkozókat, bulikat lehet ily módon megközelíteni.

Aggályos? Lehet. Mi köze a Waze-nek az olyan bejegyzésekhez, mint pl. szülinap, vagy felhívok valakit, vagy fizessek be számlát? Semmi, ugyanakkor ezeket nem tudja kiszűrni az eseménylistából.

 Elengedhetetlen? Nem. Ha nem kapcsolod a Facebook-hoz a Waze-t, nem lesznek ott.

Facebook/Twitter/Foursquare üzenetek

Szögezzük le: ez egyirányú kommunikáció. A Waze képes üzeneteket küldeni ezen hálózatokon a falunkra/profilunkra, de olvasni nem tudja őket. Megoszthatjuk, hogy épp hova megyünk, vagy hol vagyunk, becsekkolhatunk a mekiben, ennyi, és semmi több. Nem automatikus (ha akarjuk, az is lehet), és 100%-ban kontroll alatt tartható.

Aggályos? Nem. Én akarom elmondani, hova megyek, hol vagyok.

Elengedhetetlen? Nem. Ne oszd meg.

Hirdetés

Remélem, hogy a fentiek elegendő magyarázattal szolgáltak arról, hogy mely adatot mire használ a Waze.

Ha maradt még nyitott kérdés, vagy nem értesz egyet a fentiekkel, vagy csak úgy beszélgetnél erről a témáról, esetleg te írtad a hirado.hu-s cikket, várunk sok szeretettel a fórumon!

Share
US

Vélemény, hozzászólás?

Scroll Up