Amit a fixen telepített kamerákról tudnod kell!

Home / Alkalmazás / Amit a fixen telepített kamerákról tudnod kell!

Legelőször is szögezzük le, hogy a Waze nem a gyorshajtás elősegítésére és a sebességellenőrzések, sebességmérések kivédésére szolgáló navigációs program, de mint online, közösségi navigáció, így tartalmazza az előre telepített és a mobil mérések helyeit.

Az utóbbi időben egyre többször érkezik hozzánk kérdés a facebook-on, a fórumon és a kliens térképhiba jelentésén keresztül is (természetesen fix kamera jelentések tömegével) a sebességmérős, fix telepítésű (Véda) kamerákkal kapcsolatban.

Megpróbálom röviden bemutatni hogy milyen típusú fixen telepített kamerák találhatóak a Waze-ben és az újakat milyen szempontok szerint érdemes jelenteni. Nézd csak végig, érdemes!

Hirdetés

1. Sebességmérő kamerák

Ezek az úgynevezett Véda (TrafficSpot) kamerák, az M1/M7 – M1 autópályán telepített (Ramet AD9) illetve néhány településen lévő (Ramet Ramer 7M) kamerák. Telepítésük szerint lehetnek az útpálya feléig konzolosan benyúlók, az útpálya teljes szélességében átnyúlók és oszlopon lévők.

Közös ismertetőjelük, hogy a telepítés helye előtt egy “Közúti ellenőrzés / Traffic control” tábla található, alatta kamerát ábrázoló kiegészítő táblával.

Véda a 10-es úton (fotó: taybore)

Véda a 7-es úton (fotó: dmstr)

Ramet Ramer 7M Balatonszárszón (fotó: dmstr)

Image result for Traffic control tábla camera

Az ilyen kamerák a Waze-ben sebességmérő kamerának vannak felvéve, amik mindig látszanak, a kamerához közelítve pulzálnak és a beállított sebességnél gyorsabb haladáskor hangjelzéssel is figyelmeztetnek.

Magyarországon az eddig telepített összes ilyen kamera megtalálható a Waze-ben (2016.08.01. állapot szerint).

 

 

A kliens fix telepítésű kamera jelentései közül ez az első helyen található.

 

2. Térfigyelő kamerák

Ilyenek lehetnek a HU-GO illetve e-matricás kamerák, kereszteződést figyelő kamerák, dome kamerák. Telepítésüket tekintve azonosak a sebességmérőkével, de ezek előtt nem található “Közúti ellenőrzés / Traffic control” tábla.

Mivel ilyen típusú kamerákból rengeteg van az utakon, utak mellett, ezért csak a HU-GO kamerák és néhány kereszteződést figyelő kamera van felvéve a Waze-ben. Ha nem így lenne, akkor a térkép átláthatatlan lenne a sok kamerától.

M2 Dunakeszi (fotó: vequalsdividedt)

M3 Kerekharaszt (fotó: vequalsdividedt)

Weiss Manfréd út (fotó: vequalsdividedt)

Petőfi híd – Budai hídfő (fotó: szili17)

Nyugati tér (fotó: vequalsdividedt)

Az ilyen kamerák a Waze-ben kontroll kamerának vannak felvéve, közelítve hozzájuk nem kapunk figyelmeztetést.

3. Kereszteződést figyelő kamerák

Magyarországon jelen pillanatban nem találhatók piros lámpán áthajtást figyelő kamerák. Viszont vannak elvétve olyan kereszteződést figyelők, amik a tiltott kanyarodásokat rögzítik és ez után büntetnek (pl. Budapest VIII. ker. József krt. – Baross u. kereszteződés). Az ilyen kamerákat kereszteződés figyelőnek jelöljük a biztonság kedvéért.

Epilógus

Ha egy – a fentieknek megfelelő – kamerát jelent valaki és azt a térképszerkesztők elfogadják, akkor az felkerül a térképre. Magyarországon szinte az összes sebességmérő, kereszteződést figyelő és kontroll kamera fel van véve, de biztosan akadnak még hiányosságok. Az esetek túlnyomó többségében viszont fals jelentések születnek (pl. sebességmérő kamerának jelentenek egy HU-GO ill. e-matricás kamerát), ezeket a szerkesztők időről-időre törlik. Elég sűrűn előfordul, hogy a mobil sebességmérőket és e-matrica ellenőrzőket is fix kamerának jelentik, ez pedig hiba, mert az ilyen helyek nem kerülnek fel a térképre. A mobil e-matrica figyelő autókat pedig még jelenteni sem kell, esetleg csak útpadkán álló autónak..

e-matrica ellenőrzés (foto: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)
Hirdetés

Ha mégis fix telepítésű sebességmérőt, kereszteződést figyelő kamerát jelentetek, akkor egy általános térképhiba jelentésbe (vagy a fórumon, facebook-on) írjátok meg, hogy mekkora a sebességhatár, melyik irányból érkezőket méri, stb.

Véda kamera és a fals jelentések.

HU-GO kamera és a téves jelentései

További jó Waze-ezést mindenkinek!

Share
Scroll Up