A Waze adatvédelmi irányelvei változnak

Home / Alkalmazás / A Waze adatvédelmi irányelvei változnak

181216_569064803145712_1475544499_a

Akik az elmúlt napokban használták a Waze-t, minden bizonnyal találkoztak azzal az üzenettel, hogy 2013. december 20-tól változnak az adatvédelmi irányelvek. Mit is jelent ez, mi a változás?

Miért éppen december 20?

Tulajdonképpen már életbe is lépett, hiszen az új irányelvek vonatkoznak a Windows Phone 8 rendszert használókra. Az Android és iOS rendszeren csak a fenti dátumtól lép életbe, ennek oka, hogy egy hónappal előbb ki kell hirdetni a változásokat.

Hirdetés

Mik a változások?

  • részletesen kifejtésre került, hogy a Waze hogyan gyűjti a felhasználó hely- és utazási információit
  • milyen adatokat tárol a Waze, ha valaki nem készít Waze fiókot, és milyet, ha igen
  • aki fiókot készít, az később bármikor törölheti azt
  • a fiókhoz tartozó hely és utazási adatokat tárolja és védi a Waze bizonyos ideig, mielőtt azok anonimizálásra vagy törlésre kerülnek

2013.11.23. - 1

Mit gyűjt a Waze?

A Waze minden egyes készülékhez, amin elindítják, rendel egy egyedi azonosítót, és a későbbiekben ahhoz köt bizonyos adatokat. Ez akkor is igaz, ha nem adunk meg felhasználónevet. Természetesen ha készítünk Waze fiókot, ez az egyedi azonosító hozzárendelésre kerül.

A Waze mindig gyűjti az alábbiakat:

  • a GPS által szolgáltatott hely és útvonal adatok, amelyek akkor keletkeznek, amikor a Waze be van kapcsolva egy készüléken
  • a Waze használatával kapcsolatos metaadatokat (Waze használati gyakorisága, a használat hossza, a készülék típusa, az alkalmazáson keresztül megnyitott weblapok, IP cím, domain, üzenetek, amiket kapsz vagy küldesz a Waze-ben)

Ha bejelentkezel a Waze szolgáltatásaiba (készítesz fiókot), a Waze az alábbiakat gyűjtheti:

  • minden, amit megadsz az alkalmazásban (felhasználói név, kedvencek, Otthon, Munkahely helyszínek, célpontok, cset üzenetek, naptár információk, keresések)
  • minden, amit a fiók készítése során szükséges megadnod (pl. életkor, nem)
  • minden információ, amiket az integrált közösségi hálózatokon megosztasz

Ha beállítasz Waze fiókot

  • a Waze összekapcsolja a generált egyedi azonosítót a felhasználónévvel
  • az összes rád vonatkozó információ kizárólag a Waze számára lesz látható, kivéve a hozzávetőleges helyed a térképen és a jelentéseken végzett műveletek (kedvelés, hozzászólás, jelentés)

Ha nem állítasz be Waze fiókot

  • a Waze az általa generált egyedi azonosítón tárolja az összes adatot rólad
  • az összes rád vonatkozó információ kizárólag a Waze számára lesz látható, kivéve a hozzávetőleges helyed a térképen és a jelentéseken végzett műveletek (kedvelés, hozzászólás, jelentés “Wazer” néven)

Jó tudni:

Bármi, amit a Waze használata során megosztasz a jelentésekben, nem minősül sem titkosnak, sem védettnek, teljesen nyílt információk,  mindenki a józan paraszti eszére hagyatkozva, értelmesen használja azokat!

Hirdetés

Ha csatlakozol közösségi hálózatokhoz a Waze-ben (Twitter, Facebook, Foursquare), azok adatvédelmi irányelvei is életbe lépnek, azaz beleegyezel abba például, hogy a Facebook ismerőseid lássák, ha éppen használod a Waze-t, illetve mások is láthatják a profilképedet. (A Facebookon a profilkép és a név mindig publikus, bárki megnézheti)

Forrás: Régi Waze Privacy Policy        Új Waze Privacy Policy

 

Share
DE

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Scroll Up