M3 metrófelújítás

Home / wazer / M3 metrófelújítás

Mint azt már sokan tudjátok, idén november elején, egész pontosan 2017. november 4-én nagy munka kezdődött az M3 metrófelújítás kapcsán.

Egy kis ízelítőt már kaptunk

Az előkészületi munkák miatt már a közelmúltban is nagyobb torlódások voltak a Váci úton és a Róbert Károly körúton, illetve az Árpád hídon, mivel a pótlóbuszok közlekedéséhez szükséges átalakításokat végezték. Emiatt többek között a Váci útról a Lehel tér irányából csak 1 sávon lehetett az Árpád hídra kanyarodni, illetve több alkalommal is lezárták a Váci útról észak felől érkezve a Róbert Károly körútra vezető balra kanyarodó sávokat is.

Új útvonal, csak buszoknak

A  felújítással kapcsolatos főbb változások

A legszembetűnőbb változás, hogy a Váci úton az Árpád úttól egészen a Lehel térig mindkét irányban elvettek 1-1 forgalmi sávot az autósoktól és buszsávokat alakítottak ki. Helyenként figyelni kell, mert van ahol sávot vált a buszsáv (például észak felől érkezve Újpest-Városkapu után, a Tesco előtt).

Hirdetés

Néhol kicsit trükkös a buszsáv
Fontos még megjegyezni, hogy Nyugati térnél is megszűnt két balra kanyarodási lehetőség, az egyik a Bajcsy-Zsilinszky úton a Deák Ferenc tér felől érkezve a Margit híd irányába, a másik pedig a Teréz körútról az Oktogon felől érkezve balra a Bajcsy-Zsilinszky útra.

Emellett az Árpád hídi felüljáró és a Nyugati téri felüljáró mellett a buszok számára lehetővé tették az egyenes áthaladást is a kereszteződéseken, itt nem árt figyelni, hogy személyautóval nem követhetjük majd a példájukat. Ebben a két csomópontban a megváltozott forgalmi helyzet miatt a lámpaprogramok is módosulhatnak.

A Nyugatinál is csak a buszok mehetnek egyenesen
A szükséges változtatásokat a Waze-ben beállítottuk és az esetleges felújítás közbeni változtatásokat is nyomon fogjuk követni.

Buszok

A pótlóbuszok az első fázisban (M3 metró nem közlekedik Újpest-Központ és a Lehel tér között) napközben Újpest-Központ és a Lehel tér között közlekednek, számukra a Lehel téren (Csanády utca magassága) ideiglenes lámpa/kereszteződés került kialakításra, mivel itt fordulnak majd meg. Azonban hétköznap este és hétvégén egész nap az M3 metró teljes vonalán pótlóbuszok közlekednek majd, így ezekben az időszakokban az M3 vonal többi szakaszán is többletforgalomra kell számítani.

1 sávot a buszok vesznek birtokba

Torlódások

A nagyobb torlódások garantáltak, hiszen a Váci út kapacitása harmadával megcsappant, ráadásul a kezdeti időszakban, amíg mindenki megszokja az új helyzetet valószínűleg még inkább döcögni fog az előrejutás.
A többletterhelés elosztásában a Waze természetesen segítségünkre lesz, azonban csodák nincsenek. A Lehel utcán / Béke utcán és a Reitter Ferenc utcán is többen leszünk majd. A változások következtében az M3 bevezető (ezúttal az autópályára gondolunk) forgalma is nőni fog, csakúgy mint a Hungária körúté és valószínűleg a Szentendrei úté is.

Ennél sajnos több autóra kell majd számítani

Öröm az ürömben

Jelen állás szerint a buszsáv a Váci úton hagyományos buszsáv lesz és nem csak a BKK közlekedhet majd rajta, így aki taxival vagy motorral közlekedik, annak valószínűleg továbbra is jól használható marad a Váci út. De ezt majd a gyakorlat eldönti.

Hirdetés

Az első hetekben mindenképpen ajánlott kicsit előbb útnak indulni, hisz a szakemberek is a menetidő megnövekedését jósolják, illetve a Waze-nek is szüksége lesz egy kis időre (adatokra), hogy a jelentősen megváltozott körülményekhez alkalmazkodjon, és valós, tartható érkezési időt mutasson.

Borítókép forrása: BKK
Cikk képeinek forrása: vequalsdividedt

Share
Scroll Up