Waze konferenciákon jártunk

Home / Közösség / Waze konferenciákon jártunk

Az elmúlt hetekben bejártuk Tolnát-Baranyát, nevezetesen New Yorkban és Tel-Avivban találkoztunk Waze partnerekkel és térképszerkesztő társainkkal a világ minden tájáról. A két társaság meglehetősen különböző, a két konferencia is más volt, íme a beszámolónk!
 

New York, New York

 
A Waze szokásos évi Partner Summit névre hallgató konferenciája idén új jelmondatot kapott, amely a Waze új küldetését is magába foglalja. “Cities of Tomorrow” avagy a Holnap Városai.
 

 
A Waze eredetileg az autósok életét megkönnyítő szolgáltatások kifejlesztését akarta csak megvalósítani, és ez — legalábbis több, mint 90 millió ember szerint — igen jól sikerült is neki.

A Connected Citizens Program azonban teljesen új dimenziót nyitott a Waze és az autósok előtt. A közvetlen együttműködés és adatcsere révén (több, mint 500 partner város/állam/ország) a program előnyeit nem csak a Waze felhasználók élvezhetik, hanem a partner városokban/államokban élő 2 milliárd ember! A Waze elindította és folyamatosan bővíti a Carpool szolgáltatást, mivel a forgalom csak akkor lesz kisebb, ha kevesebb az autó az utakon, ugyanakkor közvetetten ez is már a jövőt készíti elő. Amikor önvezető autók visznek majd minket A-ból B-be, elengedhetetlen lesz annak ismerete, mely útvonalakon mekkora a személyszállítási igény, hol lehet biztonságosan megállni, ki- és beszállni, hogyan lehet optimalizálni az útvonalakat. Bizony a Carpool is már a mesterséges intelligenciát hívja segítségül ahhoz, hogyan párosítsa össze a sofőrt és az utast, ezek a lépések igen fontosak a jövőbe vezető úton.

Hirdetés

 

 

Esettanulmányok

 
A konferencián számos partner megosztotta tapasztalatait velünk, hogyan és miként hasznosítják a Waze adatokat, illetve milyen új utakon indultak el a partnerség kapcsán. Ezek közül a legtanulságosabb a Port Authority of New York and New Jersey előadása volt. A hatóság felelős a két város közötti kikőtői terület, a repülőterek, illetve néhány híd fenntartásáért, a közlekedés szervezéséért, illetve számos egyéb területen is aktívak, például az eredeti World Trade Centert is ők építették. Szóval egy igen nagy költségvetésű, komoly szervezet 37.000 dolgozóval, aminek a mindennapi életébe a Waze bizony meglepő változást hozott, mégpedig a Waze térképszerkesztői közösséget. Folyamatos kapcsolatban állnak, külön csetszobában szólnak egymásnak azonnal, ha van valami az utakon (oda-vissza), így kialakult egy közvetlen kapcsolat az útfenntartó és az autósok között. Ne gondoljátok, hogy ez egy udvariaskodó, hivatalos üzengetés, “Köszönjük, hogy megkereste társaságunkat…”. Pont úgy beszélnek egymással, ahogyan mi tesszük, ha valami rossz, megmondják, ha valami jó, dicsérik, és nem papírozgatás megy, hanem azonnal módosítják a belső nyilvántartásokat, ha arra szükség van. Aki tud angolul, feltétlenül nézze meg, érdemes!
 

 
Genesis Pulse
 
Bár már többször írtunk róla, talán az egyik legfontosabb Waze együttműködésről van szó, ami szó szerint életeket ment. Az itt szerzett tapasztalatok alapján indult hasonló program Európában, ahol jelenleg is tesztelik a Waze adatok integrálását a mentésirányítási rendszerekbe. Az eddigi GP tapasztalatok alapján a balesetek jelentése a Waze-ben átlagosan 4-5 perccel megelőzi a 911-es híváson keresztül beérkező információt, a 911 hívók 63%-a nem tudja, pontosan hol van éppen. Mivel a Waze mind a helyet, mind a pontos időpontot ismeri, az információ azonnali továbbítása akár választóvonal lehet élet és halál közt egy nagyobb balesetnél. Az előadást itt találjátok.
 

Mit hoz a jövő

 
A Waze ezen a találkozón nem pusztán visszajelzést kért a meglévő funkciókról, nem csak fejlesztési irányokat kért a partnerektől, hogy nekik mire lenne szükségük, hanem szintet lépett: a jelen lévő több, mint 150 partnertől olyan ötleteket kért, amelyek jelenleg még meg sem valósíthatóak, mert nem tart ott a számítástechnika/mobilitás/okosváros terület. Ezekből ki fog választani egyet, amelyet meg kíván valósítani — és ha valaki, akkor a Google biztosan rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal ahhoz, hogy ez meg is történjen. Igen előremutató és hasznos konferencia volt, remélem, hogy a következőn nem csak én fogom képviselni Magyarországot, hanem a magyar Waze partnerek is eljönnek, és ötleteket merítenek azoktól, akiktől érdemes.
 

 
A Waze honlapon megújult a partnerek számára fenntartott oldal, nézzétek át, érdemes, rengeteg érdekességet olvashattok ott!

 

Global Champ Meetup, Tel-Aviv

 

 
A térképszerkesztő közösség nagy találkozóját kétévente rendezi meg a Waze Tel-Avivban. Idén 59 Global Champ gyűlt össze 30 országból, hogy személyesen is megosszuk tapasztalatainkat, ötleteinket, meg persze szimplán csak jól érezzük magunkat együtt.

Az első nap egy hatalmasat túráztunk Izraelben, meglátogattuk Bet Guvrin barlangvárosát,
 

 
terepjárókkal bohóckodtunk a környéken,
 

 
tevegeltünk a Júdeai sivatagban,
 

Hirdetés

 
közben persze mind egymással, mind a központ embereivel egyengettük a problémákat (igen, meg fogjuk oldani, hogy legyen megyei matrica, de erre nincs ÉVI).

A vasárnapi konferencia két részre oszlott, a találkozót Noam Bardin, a Waze CEO-ja nyitotta meg, aki egészen Mountain Viewból jött azért, hogy találkozzon velünk.
 

 
Délelőtt betekintést kaphattunk a dolgok jelenlegi állásába, és a fejlesztési irányokba, hogy mi várható 2018-ban, délután pedig csoportokra oszlottunk, ahol tematikusan meg tudtuk beszélni a problémákat és javaslatokat az appal (jelezze már a rendőrt hamarabb!), útvonaltervezéssel (korlátozott behajtás, megyei matrica), térképpel (javítsuk a szerkesztő felületet), reklámokkal, béta teszteléssel, lokalizálással (igen, lesz TTS is, de nincs ÉVI) kapcsolatban.
 

 
Nagyon örülünk, hogy részt vehettünk ezen a két találkozón, számos élménnyel és ötlettel gazdagodtunk, amelyeket kamatoztatva a jövőben is tudunk azon dolgozni, hogy megkönnyítsük a mindennapokat az úton lévők részére.
 

 
Használd a Waze-t minden nap, tervezz utat, mert úgysem látod, mi van a következő kanyar után…

Share
Scroll Up