Az idei 100. térképfrissítés örömére

Home / Alkalmazás / Az idei 100. térképfrissítés örömére

Bizony, ma frissült századik alkalommal a Waze térképe 2017-ben. Miért fontos ez?

Egyrészt azért, mert látjuk, hogy nem fölöslegesen dolgozunk. Minden hónapban több száz ember ügyködik azon Magyarországon, hogy a folyamatosan változó térképünk naprakész legyen mindenki számára. Köszönjük nektek!
 
Másrészt én sem tudnám jobban megfogalmazni a lényeget, mint az NNG, amely — mint tudjuk — az egyik legnagyobb navi gyártó a világon. Ők ezt tartják a térképfrissítésről:

Naponta 2,7 millió változás világszerte? Szép szám… és itt el is tér a Waze és a többi térképszolgáltató koncepciója, mert míg a többiek azt gondolják, hogy elég negyedévente frissíteni, a Waze inkább az 1-2 napban hisz. Miért? Nézzetek szét Budapest útjain, mi volt járható 4 hónapja, mi volt egy hónapja, és mi történik most? Nagyobb gerincutakon, rakpartokon zajlanak folyamatos lezárások, felújítások, átépítések, utcák irányai változnak, stb.

Hirdetés

Gondoltam megnézem, hogy a többi nagy cég mennyire friss térképpel dolgozik most, és bizony a helyzet nem változott az elmúlt 10 évben. A HERE (korábban NAVTEQ) kiadja negyedévenként a frissítéseit, aztán a gyártók meg kis latenciával követik. Vagy épp nem, mert az autógyártók beépített navijaival még rosszabb a helyzet. Megpróbáltam első kézből származó dátumokat vadászni, de nem nagyon találtam. A Becker, Garmin, Here, Sygic, Google, Apple nem szereti nagyon publikálni, hogy mikori a térkép. Persze aztán a fórumokon kiderülnek, hiszen van aki ezt számon tartja, és persze az is tény, hogy most már szinte az összes gyártó ugyanazt a forrást használja (Here), így nem nehéz kitalálni, hogy a 2017 Q1 mit jelent, és mikor adták ki.

De lássuk őket:

TomTom idén már kétszer

 

Becker – avagy ez is Here 2017/Q1

Beckerék jó fejek, a 2016. tavaszi forgalmi adatokat is beleveszik a 2017. nyári útvonaltervezésbe ….ööö…ööööö…

Sygic – 3-4 alkalommal évente

 

Garmin – egész friss kiadás

 

iGo, akinek TomTom adja

Mondjuk az Európa legfrissebb térképe mondattal némileg vitatkoznék.

Összefoglalva: a Waze térképe ebben az évben eddig 100 alkalommal frissült. A többieké maximum 2 alkalommal. Sajna a Google és az Apple nem árulja el, mikor frissít, de ott is általában hónapos csúszások vannak, legalábbis a tapasztalataink szerint, tehát ott is egyjegyű lehet ez a szám.

Akinek fontos, hogy naprakész térkép alapján autózzon, az használjon Waze-t!

Hirdetés

Ne felejtsd: nyár van, mindig legyen Waze és víz a kocsiban!

 

Képek forrása: Garmin, TomTom, Naviextras, Sygic, Becker, the100br

Share
Scroll Up