Katasztrófahelyzetben is a Waze a megoldás

Home / Partnerek / Katasztrófahelyzetben is a Waze a megoldás

Atlanta1Egy átlagos hétköznapon, vagy épp hétvégén nem sok múlik azon, ki melyik navigációs alkalmazást használja az utakon. Mindenkinek eltérőek az igényei, más az ízlése, kinek ez jön be jobban, kinek az. Azonban kis országunk életében is előfordul évente olyan helyzet, amikor egyszerűen nincs jobb megoldás a Waze-nél. Úgy is írhatnám, hogy #csakawaze.

Ez a cikk nem népszerűsíteni kívánja az alkalmazást, hanem példákon keresztül mutatja be, hogy a szerte a világon miért gondolták úgy a kormányzati szervek, hogy a Waze-t fogják használni az adott probléma megelőzésére, kezelésére. A Waze által ilyen helyzetekben nyújtott pótolhatatlan segítséget a 2013. márciusi hóhelyzet kapcsán Magyarországon  is megtapasztalták azok az autósok, akik akkor a Waze-t használták. A Waze Magyarország Csoport tagjai a térképen a figyelmeztetések elhelyezésével, a lezárásokkal és a facebook oldalunk használatával folyamatosan próbálták segíteni az úton lévőket, a visszajelzések alapján kimondottan sikeresen.

Az alábbi példák jól mutatják, mennyire hasznos tud lenni a Waze, amikor igazán nagy baj van.

Hirdetés

 A, Atlanta: Leon hóvihar

2014. január 28-án a hóvihar elérte Atlantát, a 6 milliós nagyvárosban a rövid idő alatt a lehullott hó miatt a közlekedés teljesen ellehetetlenült. Gyerekek és felnőttek ragadtak az autóikban, buszokon 10-20 órára, a katasztrófavédelem képtelen volt az I-285 és az I-20 autópályákon a torlódás megszüntetésére. Alternatív útvonalakat az autósok nem találtak, az egész város gyakorlatilag lebénult.

Atlanta1

A Waze az autósok számára közvetlen figyelmeztetéseket (push-üzeneteket) küldött, még mielőtt felhajthattak volna a lezáródott autópályára, valamint az alternatív – még járható- útvonalakra tervezéssel segített a közlekedőknek a káoszban.

 A Waze-t aktívan használó autósok száma a hóvihar ideje alatt több, mint 2,5-szeresére nőtt, 50.000-nél is többen használták a biztonságos hazajutáshoz.

Atlanta2

 

 B, Austin: Tavaszi árvíz

 Austin földrajzilag árvízveszélyes területen fekszik, ezzel az ott és a környéken lakók tisztában vannak. 1960 óta 54 ember vesztette életét az áradások miatt a régióban, a 48 óra alatt lesett csapadékmennyiség tekintetében világrekorder.

 Austin1

A WAZE folyamatosan együttműködik Austin város önkormányzatával az esőzések nyomán kialakult közlekedési káosz elkerülése, mielőbbi megoldása érdekében, mégpedig oly módon, hogy azok a sofőrok, akik használják a WAZE alkalmazást, garantáltan el tudják kerülni az áradások miatt lezárt utakat.

 Austin2

Az úton lévőktől, valamint az önkormányzattól származó valós idejű útinformációk segítségével a WAZE azonnal újratervezi az útvonalat, ezáltal az úton lévők biztonságosan elérhetik úticéljukat.

 C, New Jersey, Staten Island, Long Island, FEMA: Sandy Hurrikán

 A Sandy Hurrikán okozta káosz nyomán elsősorban New Jersey és Staten Island vonatkozásában súlyos üzemanyag-ellátási probléma alakult ki, az autósok napokat álltak a benzinkutaknál tankolásra várva, és a közigazgatás nem kapott elegendő információt arról, hogy az ellátási gondok pontosan mely kutaknál alakultak ki, emiatt a lakosság részére sem volt képes megfelelő tájékoztatást nyújtani.

 NewJersey1

A Fehér Ház és a Szövetségi Katasztrófavédelmi Ügynökség –a WAZE történetében első alkalommal– azzal a kéréssel fordult a központhoz, hogy képes lenne-e valamilyen módon segíteni őket az információk megszerzésében.

NewJersey2

A WAZE lokalizáció-alapúan (azaz kizárólag az adott régióban megküldve) push-üzenet formájában felkérte az autósokat, hogy jelentsék az alkalmazásból, hogy mely kutakon van még üzemanyag, és mennyi a tankoláshoz szükséges várakozási idő ezeken a helyeken. Több tízezer jelentés érkezett válaszul, amelyeket a Waze továbbított az illetékes hatóság részére, amely ezek felhasználásával tudta az üzemanyagszállító teherautókat azon helyekre irányítani, ahol a legnagyobb szükség volt rájuk.

 

 

 

 

 

 D, Rio de Janeiro: Világifjúsági Találkozó, Ferenc pápa látogatása

 

Rio1

Rio de Janeiro az első városok egyike, amelyik aktívan használja a városi közlekedést koordináló központjában a WAZE adatait. Felkészülve a pápai látogatás miatt bekövetkező útlezárásokra és megnövekedett forgalomra, a környező nagyvárosok és Rio autósait egyrészt előre figyelmeztették a várható közlekedési káoszra, illetve az együttműködés révén az időszakos lezárásokról is időben értesültek az úton lévők, megteremtve a lehetőséget, hogy elkerüljék azokat.

 

Rio2

 

A Rio-val kialakult rendkívül rugalmas és hatékony együttműködés teremtette meg a Waze Connected Citizens program alapját, amelyhez 2014 októberében az európai nagyvárosok közül (Barcelona és Riga után) harmadikként Budapest is csatlakozott.

E, Fülöp-szigetek: Haiyan tájfun

 A tájfun 2013. november 8-án érte el a Fülöp-szegeteket. A WAZE push-üzenetben kérte fel az autósokat a forgalmi helyzet jelentésére, és egy speciális táblázathoz is hozzáférést biztosított, amiben rögzíthették a menedékhelyek, illetve katasztrófa-védelmi segítségnyújtó helyek pontos koordinátáit, valamint az alkalmazás keresőjét is módosították, hogy az autósok a lehető leggyorsabban tudjak segítséget találni a felmerülő problémák kezeléséhez.

 Fülöp1

Ismét bebizonyosodott, hogy a WAZE közössége minden lehetséges módon segíteni akarja az úton lévőket, a jelentések száma a katasztrófa során, illetve a feltüntetett menedékhelyekre történő navigálás mennyisége minden képzeletet felülmúlt a WAZE történetében.

 Fülöp2

 

 

 

 F, Los Angeles: Jamzilla

 

Az elmúlt négy évben harmadik alkalommal került lezárásra (felújítás miatt) a Los Angeles-i 405-ös autóút. A korábbi tapasztalatok alapján, a tervezett lezárást már jó előre Carmageddon vagy Jamzilla néven emlegette a média, ahol több százezer autós életét megkeserítő dugókra lehetett számítani. A 2014-es lezárás különösen nagynak ígérkezett, mivel az útpályán kívül számos le- és felhajtót is érintett, ezáltal is növelve a várható káoszt.

LA1

A WAZE az ABC7 csatornával együttműködve előre készült a Február 14-18 közötti lezárásra, a tervezett forgalmi akadályokat rögzítették a rendszerben, hogy akkor, amikor kell, minden autóst alternatív útvonalakra tudjanak irányítani.

A jelentős média-támogatásnak köszönhetően a WAZE-felhasználók száma megduplázódott azon a hétvégén a régióban, ezáltal sokkal pontosabban lehetett követni a torlódások alakulását, a kialakult közlekedési helyzetet. Az autósok pedig a percre pontos információknak köszönhetően megmenekültek a több órás sorban állástól.

 Tanulság a fentiekből: ha hasonló baj van, jusson eszetekbe a Waze!

 

waze(kuckuc)waze.hu

További információk:

Hirdetés

www.facebook.com/waze.hu

www.waze.com

Share
Scroll Up