Budapest az okosváros

Home / Partnerek / Budapest az okosváros

Ennél szebb karácsonyi ajándékot nem is kaphattunk volna! A Waze és a BKK között létrejött szerződés eredményeképp Budapest a legmodernebb városok sorába lépett, közlekedésszervezésben részben hasonlóvá vált olyan nagyvárosokhoz, mint Rio de Janeiro, New York, Atlanta, Boston, Jakarta, Barcelona.

Okosváros

Mitől is lett Budapest okos?

Hirdetés

A közlekedés szervezése nem egyszerű feladat, minden város más és más problémákkal és kihívásokkal kell, hogy megküzdjön nap-mint-nap. Ahhoz, hogy ezt hatékonyan tudja megtenni, rengeteg eszközt igénybe vesz, de a leghatékonyabb eszközt csak igen kevesen: magukat a városban autózó embereket. Nincs mindenhol buszsofőr, aki beszól a központba, ha baj van, nincs mindenhol rendőr, vagy kamera, hogy a hatóságok azonnal tudjanak reagálni, ha szükség van rá. Viszont mi, autósok mindenhol ott vagyunk, mindent látunk, ami utunk során történik, és lehetőségünk is van arra, hogy ezeket az eseményeket azonnal a többiek tudomására hozzuk.

Budapest előtt nem kizárólag a forgalmi események pontosabb követésére nyílt új lehetőség, hanem a Waze adatait számos más területen is tudják kamatoztatni. Rio-ban például a forgalmi adatok felhasználásával azonosították a leginkább balesetveszélyes gócpontokat, és a városi autómentő hálózatot annak megfelelően szervezték újjá, ezáltal órákkal voltak képesek csökkenteni egy-egy baleset által okozott dugó feloldását. Egy másik nagyváros arra használta az adatokat, hogy monitorozza, hogy egy útfelújítás kapcsán eltervezett forgalmi változások, terelések mennyire voltak hatékonyak, majd az eredményeket látva képesek voltak tovább finomítani azokat, így -végső soron- az autósokat kímélték meg a hosszú dugóban állástól. Rigában nem volt túl sok pénz kátyúzásra, de azt a leghasznosabban akarták elkölteni, így a wazerek jelentéseit felhasználva azonosították azokat a kátyúkat, amelyek a legveszélyesebbek, a legtöbb problémát okozzák az autósoknak. A Rio Közlekedési Központ vezetője úgy fogalmazott: mintha hirtelen kaptunk volna 50-60 ezer új kamerát a városban, amit figyelnünk sem kell, rögtön szól, ha baj van az utakon.

Nincs az az árvíz, hóátfúvás, ahol a hatóságok tudnák meg először, hogy az adott útszakasz járhatatlanná vált. Ezt mindig az először elakadó autós észleli!

Szóval mitől lett okos Budapest? Tőlünk, autósoktól. Attól a -jelen pillanatban- több, mint 57.000 autóstól, akik Budapesten használják a Waze alkalmazást.

Milyen adatokat kap Budapest?

Mindent, amit a Waze élő térképén, vagy a kliensben láthattok. Torlódások, dugók, jelentések, balesetek, veszélyek.

Mit kap a Waze cserébe?

Pontos, hivatalos információt a városban zajló útfelújításokkal, lezárásokkal kapcsolatban. Ha pontosabb az útinformáció, pontosabb a dugókerülés. Ha pontosabb a dugókerülés, hasznosabb az alkalmazás. Ha hasznosabb az alkalmazás, többen, és többször fogják azt használni az utakon. Ha többen és többször használják az utakon, még több a forgalmi adat, jobb és még pontosabb a dugókerülés. És így tovább!

Azzal, hogy a Waze-t használjuk, nemcsak magunkat kíméljük a dugókban állástól, hanem segítjük a többi úton lévőt is, és mostantól fővárosunkat, Budapestet is, hiszen senki nem tudja jobban, mi történik egy városban, mint maguk az ott lakók.

Hirdetés

Köszöntünk Budapest!

BKK Sajtóközlemény

Share
US

2 hozzászólás

Hozzászólások lezárva.

Scroll Up