Mozgáskorlátozottak parkolása – örök téma

Home / KRESZ / Mozgáskorlátozottak parkolása – örök téma

A mozgáskorlátozottak ingyenes parkolására feljogosító igazolvánnyal kapcsolatos visszaéléseket nagyon szeretik az újságírók, hálás téma, mindenkinek van vele tapasztalata. Ugyanakkor az is igaz, hogy a többség alig tud valamit erről az igazolványról, az azzal járó jogosultságokról, hiszen akinek nincs, az még valószínűleg nem nézett utána részletesen, hogy mire is jó, vagy épp mire nem. Ezt próbáljuk most rendbe tenni kicsit.

 

Fogalom tisztázása

 
Az a helyzet, hogy mivel a jogosult hivatalos neve “mozgásában korlátozott személy”, erről mindenki a mozgásszervi rokkantakra asszociál, miközben ez a valóságban szélesebb körre vonatkozik — teljes joggal. Ugyanis a mozgásában nem csak az korlátozott, akinek baj van a lábával, vagy a gerincével, hanem például az a kisgyermek is, aki egyéb okból — például születési oxigénhiányos állapot — nem képes önállóan, biztonságosan közlekedni sehol. Szóval attól még, hogy valaki tud járni, nem biztos, hogy közlekedni is. Másrészt nemcsak egy adott személy lehet jogosult erre az igazolványra, hanem például egy olyan intézmény vagy szervezet is, amelyik jogszabályban meghatározott fogyatékosságban szenvedő emberekkel foglalkozik.
 

Kik kaphatnak igazolványt

 
A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló 218/2003. (XII. 11.) Korm. rendelet határozza meg a jogosultak körét, az igénylés módját és az eljárást. A jogszabályban található a pontos meghatározás, nekünk nagy vonalakban elég annyi, hogy jogosult:

Hirdetés

  • a súlyosan mozgáskorlátozott személy
  • a látási fogyatékos
  • a értelmi fogyatékos
  • az autista
  • a mozgásszervi fogyatékos
  • az intézmény, amely a fenti csoportokba tartozó személyeket gondoz

 

Mire jogosít fel az igazolvány

 
A KRESZ-ben számos helyen felbukkannak kivételek az aktuális szabályok alól, amelyek a mozgáskorlátozottakra vonatkoznak, egyebekről a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet tartalmaz előírásokat.

A mozgáskorlátozottakat szállító jármű

  • Gyalogos övezet (zóna) táblával jelzett területen közlekedhet és várakozhat
  • Gyalogos és kerékpáros övezet (zóna) táblával jelzett területen közlekedhet és várakozhat
  • Mindkét irányból behajtani tilos táblával (és annak különféle változataival) jelölt útszakaszra behajthat, amennyiben célpontja ott van, vagy célpontja más úton nem közelíthető meg
  • Mozgáskorlátozott személyt szállító jármű részére fenntartott parkolóban megállhat
  • Áthajthat a Lakó- pihenőövezet táblával jelzett területen
  • Várakozni tilos táblával jelzett útszakaszon megállhat és várakozhat
  • Fizetős parkolási övezetben ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat

 
A jogosultságot természetesen jól látható módon igazolnia kell az autó vezetőjének, csak akkor használhatja az igazolványt, ha a saját nevére szól, vagy a jogosult személyt szállítja.
 

Mire figyeljünk mi, a többiek

 

 
Legfontosabb természetesen a jelzett parkolóhelyek szabadon hagyása.
A mozgáskorlátozottak részére fenntartott helyek közelebb vannak a bejárathoz, szélesebbek, mint a többi parkolóhely. Erre azért van szükség, mert egyrészt nehezebben szállnak ki az autóból, nagyobbra kell nyitni az ajtókat, másrészt — például egy fogyatékkal élő kisgyermek esetén — a parkolóban biztonságosabban ki lehet venni őt az autóból, kisebb a veszélye annak, hogy kiugrik a parkoló úttestjére.

Bár nem tartozik szorosan a témához, de fontos megemlíteni, hogy a bevásárlóközpontok, boltok parkolóiban a családos parkolóhelyek is ugyanezt a célt szolgálják. Ezért nagy parasztság (nem tudok rá jobb szót, bocs) elfoglalni azt indokolatlanul, mivel nem kényelmi szempontokat szolgálnak ezek a parkolóhelyek, hanem a gyermekek biztonságát. Legközelebb erre gondoljon mindenki, aki indíttatást érez, hogy beálljon egy ilyen helyre, mikor nem a gyerekeit viszi.

Hirdetés

Éppen elég problémát okoz ezeknek az embereknek, családoknak, ha valamilyen okból szükségük van erre az igazolványra. Nem kiváltság, előjog, vagy érdem kérdése, tartsuk ezt tiszteletben, legyünk előzékenyek, és vigyázzunk rájuk az utakon!

Képek forrása: Totalcar, Akadálymentesség

Share
Scroll Up