Milyen autós tartót vegyek?

Home / Közösség / Milyen autós tartót vegyek?

Az elmúlt napokban nem volt épp hideg, és biztos sokan tapasztaltátok, hogy a telefon elkezd megfőni az ablakban. Mit tehetünk a jelenség ellen? Erre próbálunk választ adni.

Miért melegszik a telefon?

Erre egyszerű a válasz: azért, mert használjuk. Bármilyen alkalmazás, amely dolgoztatja a kijelzőt és a processzort, melegíti a telefont, ezen felül fizikai tényezők is közrejátszanak, íme egy lista ezekről:

  • kijelző használata (minél nagyobb, annál jobban)
  • alkalmazás futtatása (navik főleg)
  • töltő használata
  • hőmérséklet az autóban (közvetlen napsugárzás)
  • telefon tok
  • telefontartó kialakítása

A telefonok védekeznek a túlmelegedés ellen, ezért bizonyos (gyártónként eltérő) hőmérséklet felett elkezdenek visszavenni a processzor teljesítményéből, ami akadásokhoz, később a hardver védelme érdekében a teljes lekapcsoláshoz vezet.

Hirdetés

Hogyan tudunk ezen segíteni?

Talán legjobb, ha a fenti pontokat vesszük sorra, mivel mindegyik kockázati tényezőt tudjuk befolyásolni.

Kijelző használata

Ha nagyon meleg van, és már semmi nem használ, szimplán kapcsoljuk le a kijelzőt. A fényerő levétele is segíthet kicsit, azonban pont a nagy melegben jellemző napsütés miatt akkor nem is látjuk rendesen, ami rajta van, szóval az csak félmegoldás. A Waze kikapcsolt kijelző mellett is fut a háttérben, és a hangnavigáció szépen mondja, mi van előttünk. Már ameddig fut, mert ha párhuzamosan futnak más alkalmazások a háttérben, akkor a memóriakezelő lekapcsolhatja azt, ezért nem árt néha rápillantani, hogy tényleg megy-e még. Ez a jelenség (Waze lekapcsolása) telefononként, használati módonként eltérő gyakorisággal fordulhat elő, általános recept nincs rá, hogyan előzzük meg.

Alkalmazás futtatása

Olyan nincs, hogy a Waze ne fusson, ha autóban ülünk, ugye?! Viszont megfontolandó, hogy párhuzamosan ne használjunk más alkalmazásokat hőség idején. Sokan zenét, rádiót, podcastot hallgatnak útközben (Spotify, stb.), Bluetooth kapcsolaton keresztül kapcsolják az autó hangrendszerére a telefont, esetleg megosztják a netet az autóban a többiek részére. Ha ezeket ilyenkor nem tesszük, kevésbé terheljük a különféle csipeket és a processzort a telefonban, így nem fog annyira melegedni.

Töltő használata

Tipikus kompromisszum, jó lenne, ha sosem lenne rá szükség, de általában muszáj. A Waze tudja zabálni az akksit, mivel folyamatosan megy a kijelző és a háttérfolyamatok is dolgoznak (útvonalfrissítés, jelentések, térkép letöltése stb.). A fejlesztők tudják ezt, és próbálják kordában tartani több-kevesebb sikerrel. Szóval a töltő muszáj, hogy a kocsiban legyen, de ha van elég kapacitás, akkor nagy melegben ne használjuk. A töltés nagyon melegíti az akksit, minél nagyobb a teljesítménye, annál jobban.

Hőmérséklet az autóban

Ezen nincs sok módunk segíteni, vagy van klíma benne, vagy nincs. Viszont az sem mindegy, hogy a telefont hol tartjuk a kocsiban. Ha a szélvédőre tapasztott tartóban, akkor az majdnem minden esetben azt eredményezi, hogy direkt napsugárzás fogja érni a telefont. Ez kerülendő ilyenkor, másfajta tartót érdemes venni. Ha nincs klímánk, és a tartónk is az ablakban van, akkor annyit tudunk tenni, hogy a szellőzést a szélvédőre (is) irányítjuk, hogy legalább az segítsen kicsit.

Telefontok

A tokot érdemes levenni melegben, nincs mese, a tok anyaga és az alászoruló levegőréteg szigetelőként működik, így rontja a telefon hőleadását, különösen a flip tokok, aminél eleve hátra kell hajtani az előlapot a tartóba behelyezéshez.

Telefontartó kialakítása

Végül elérkeztünk a címben is feltett kérdéshez. Számos tartó létezik többféle funkcióval, így nem könnyű a választás. Kizárólag a melegedés szempontjából vizsgálva az ideális telefontartó kis méretű és árnyékos helyen rögzíthető az autóban. Így vizsgálva rögtön kiesnek a szélvédőre rögzíthető tartók, és azok is, amelyek nagyobb mágneses kapcsolat vagy nanopad segítségével tartják a telefont. Ideális megoldás lehet az autó középkonzolára szerelhető tartó, azonban ezek — mivel egyedi autótípusokra készülnek — általában drágák, és be is kell szerelni őket.

Költséghatékony megoldás a szellőzőrácsra rögzíthető tartó, amelynek nincs nagy hátlapja, hanem tulajdonképpen egy rugós karom fogja a telefont, vagy “pók” típusú, és mindenki úgy hajtogatja, ahogy neki tetszik. Mindkettőből létezik egyébként Waze verzió, egyik nincs kereskedelmi forgalomban, a másik meg csak az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában érhető el sajnos :(. Megpróbálunk szerezni, hogy tudjunk adni nektek is, majd meglátjuk, sikerül-e.

Hirdetés

Saját — bevált — módszer: én a szellőzőrácsra rögzített karmos tartóban használom a telefont, így nem rezeg (mint egy lengőkaros, szélvédőre rögzített tartóban), a légkondi hűti annyira, hogy a töltés sem zavarja útközben, továbbá könnyebben elérhető így a kijelző. A behelyezés és kivétel egykezes mozdulat, nem kell zsonglőrködni hozzá.

Nyár van, meleg van, mindig legyen Waze és víz a kocsiban!

Share
Scroll Up