Csilla és Andris, a Waze két magyar hangja

Home / Alkalmazás / Csilla és Andris, a Waze két magyar hangja

Kik ők, mit lehet tudni róluk? Hogyan kerültek egyáltalán a Waze hangjai közé? Erről mesélünk most nektek, múltidéző következik.

Ahhoz, hogy a Waze az anyanyelvünkön szólalhasson meg, először is le kell azt fordítani. Mint majdnem minden a Waze-ben, ez is közösségi munka, a Waze honlapját, az alkalmazást, a térképszerkesztőt, gyakorlatilag mindent a közösség fordít jelenleg is a világ 44 nyelvére. Ez folyamatos feladat, hiszen egy új funkció megjelenésekor az azzal kapcsolatos fordításokat is meg kell csinálni. Az alkalmazásban jelenleg 32 nyelven érhető el hangnavigáció is, közöttük található szinte a kezdetek óta a magyar nyelv, Csilla 2011 februárja óta, Andris pedig 2014 áprilisa óta mondja nekünk, merre is kanyarogjunk.

Csilla – szerző: Watt25

Megcsináltam a program szöveges fordítását (ami akkor egy Excel táblázat kitöltését jelentette), mert tudtam, hogy ha azt akarom, hogy elterjedjen a Waze Magyarországon is, akkor kell a magyar fordítás. Anélkül nem működhet a dolog.

Csilla

Ezután már értelemszerűen adta magát, hogy a hangokat is fel kell venni magyarul, hiszen ez egy autós navigáció lényege. Megkértem a feleségem, hogy mondja fel a szövegeket. Egy tök olcsó mikrofonos fejhallgatóval vettük fel az utasításokat, minden szöveget háromszor, én pedig kiválasztottam közülük a legjobbat. Megvagdostam őket, és beküldtem a Waze-nek.

 

 

Ez 2010 végén történt, majd 1-2 évvel később jött egy levél a HQ-ból, amiben az állt, hogy még egy csomó szöveget fel kellene mondani, mert lettek új kifejezések is az utasítások között. Akkor sok meglévőt is újra felmondattam Csillával, mert időközben rájöttem, hogy a Waze-hez a tegezős stílus sokkal jobban illik. (Először magázva mondta fel a szöveget.) Persze azóta már kiadtak irányelvet, hogy milyen minőségben és tartalommal lehet hangokat készíteni, de akkoriban még nem volt semmilyen támpontunk. Bár a HQ-tól jött levélben az állt, hogy jó lenne, ha sietnénk a szövegek felmondásával, az elküldött szövegeket mégis sokáig nem is használták fel, csak külön noszogatásra került bele a Waze-be a tegezős hang hónapokkal később.

 
Itt még nem ért véget a történet, hiszen hamarosan érkezett Andris is a hangok közé.
 

Hirdetés

Andris

Örültünk, hogy van már egy magyar hangunk, de azt is szerettünk volna, hogy legyen választási lehetősége a wazereknek. Az egyik WMCS tagunk egy rádiónál dolgozott, így már adottak voltak a felvétel technikai szükségletei, csak még azt nem tudtuk, ki legyen az.

Andris
Majd — ha már rádió — spiderknight körbekérdezett a műsorvezetők között, kinek lenne kedve megcsinálni egy ilyen felvételt. Bordi András szívesen vállalta, így gyorsan sikerült is összerakni az új hangkészletet, immár profi körülmények között.

Aki nem ismerné, “Bordi András kiemelt szerkesztő-műsorvezető, huszonöt éve dolgozik a közmédiában. A Magyar Rádió bemondójaként kezdte pályafutását, több éven át hírolvasóként találkozhattak vele a rádióhallgatók és a televíziónézők. Rendkívül fontosnak tarja a magyar nyelv ügyét, aktívan segíti a fiatalok anyanyelv iránti elköteleződését. Elnökségi tagja az Anyanyelvápolók Szövetségének, az országos Kazinczy-versenyen zsűrizik, emellett az erdélyi Zsobokon minden évben megrendezett anyanyelvi tábor előadója.” (forrás)

Andris 2014 áprilisától kezdve navigál titeket az alkalmazásban.

 

Még néhány gondolat a Waze hangokról, terveink

 

Mint azzal már biztosan találkoztatok a hírekben, korlátozott ideig megjelennek “celeb” hangok is a Waze-ben, általában promóciós céllal. Ilyen volt Arnold Schwarzenegger, Terry Crews vagy épp Morgan Freeman is. Lehetőség lenne magyar celebek hangjának rögzítésére is, de ez általában nem “közösségi kezdeményezés”, hanem egy média kampány része egy új film, vagy egyéb esemény kapcsán. Szeretnénk, ha itthon is mutatkozna érdeklődés erre, nagyon szívesen összekapcsolunk bárkit a központtal ez ügyben.

Ugyanakkor mi sem álltunk le, folyamatban van Csilla hangjának “megújítása”, hiszen az nem stúdió körülmények között készült: ami néhány éve még elégséges volt, a mai Waze minőségi sztenderdeknek már nem igazán felel meg. Ezért remélhetőleg még ebben az évben új hangot ismerhettek majd meg, de hogy ki az, azt majd akkor áruljuk el, ha tényleg elérhetővé válik az alkalmazásban.

Tudjuk, hogy nagyon szeretnétek TTS hangot a Waze-ben, hiszen tavaly óta van már magyar Text-To-Speech a Google-ben, és jogos a kérdés, hogy akkor a Waze-ben miért nincs. Ez egy nagyon összetett és nehéz folyamat, amiért évek óta lobbizunk, és most elindult végre a közös munka a központtal. Mivel még az elején járunk, nem is bocsátkoznék jóslásokba, hogy mikor kerül az alkalmazásba, de minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb megtörténjen.

Hirdetés

 
Kellemes hétvégét mindenkinek!

Képek forrása: Strandtown Studios, MediaKlikk

Share
Scroll Up