Megyei matrica, országos matrica, e-matrica

Home / Alkalmazás / Megyei matrica, országos matrica, e-matrica

Tudtátok, hogy július óta, amióta megjelentek a megyei matricák az appban, már több tízezren használjátok rendszeresen? A sikeren felbuzdulva a Waze elhozta nektek a teljes matrica rendszert a Waze-be tokkal-vonóval, már tényleg csak egy pici apróság hiányzik.

Mi tehát a lényeg?

Mostantól az alkalmazásban megtalálod azokat az úthasználati engedélyeket, amelyeket a környező országokban és nálunk is használunk, népszerű és régies nevén MATRICA, vagy a borsodiak kedvéért lehet LEVONÓ. Igaz már kevés helyen van fizikai valójában, ezért nálunk is már csak E-MATRICA névre hallgat. Létezik belőle éves megyei, vagy tíznapos, havi, éves országos verzió nálunk, a környező országokban meg olyan, amilyen az ő rendszerük.

Hirdetés

Mit kell tenni, ha ilyen úton mennél?

Belépsz a Waze alkalmazás beállításaiba, és hozzáadod a megfelelő matricát a Navigáció / Matricák és engedélyek pontban a sajátjaidhoz. A megyei matrica e-matrica Megye névre hallgat, az országos pedig Vignette HU – E-matrica oszágos néven fut azért, hogy a külföldiek is értsék. Te is lehetsz külföldi máshol, így ha a Vignette AT vagy épp Vignette CZ matricákat hozzáadod, akkor Ausztriában vagy Csehországban tudod használni a matricás utakat. Értelemszerűen amit nem adsz meg, azokat kerülni fogja. (Jelenleg Romániában még nincs kész, de hamarosan ott is lesz).

Mire való akkor a “Fizetős utak kerülése” kapcsoló?

Az arra való, hogy elkerülje neked azokat az utakat, amelyeken fizetőkapuk vannak, ezek pl. Horvátországban vagy Olaszországban népszerűek. Ha nem zavar, akkor hagyd kikapcsolva, ha nem akarsz ilyeneken menni, akkor meg kapcsold be, ilyen egyszerű.

Miért ez az egész?

Pontosan azért, hogy egyszerűen a saját utazási igényeidhez tudd igazítani az útvonaltervezést. Ha például van GY-M-S megyére matricád, de átugranál Bécsbe úgy, hogy nem akarsz érte plusz fizetni, akkor szimplán nem adod hozzá az osztrák matricát. Ha meg valaki Tatáról Pozsonyba tartana, de nem akar néhány kilométernyi kátyús M1-et használni, csak a Vignette SK-t kell hozzáadnia, és már suhanhat is. Régen folyamatosan kapcsolgatni kellett ki-be a kerülés kapcsolót, mostantól ez megszűnik. Ha lejárt a matricád, akkor kiveszed az engedélyek közül, és kész.

Hirdetés

Használjátok egészséggel!

P.s.: ja, és ami még hiányzik – nem tudod megadni, meddig érvényes. De majd egyszer talán erre is sor kerül.

Share
« « A Ford SYNC 3 és a Waze   |  
Scroll Up