Bevezető

Home / wazer / Bevezető

(Ezt a bejegyzést eredetileg az http://androlib.blog.hu/ oldalon jelentettem meg.)

A Waze egy közösségi alapokra épülő ingyenes navigációs szoftver. Bár lehet, a „rendszer” szó jobban illik rá. Ugyanis itt nem csak egy szoftverről van szó, amelyet az ember csak mint „felhasználó” használja, hanem aktív szerepet tud játszani a fejlesztésben. Arról van szó, hogy az ingyenességet úgy tudja a fejlesztőcég biztosítani, hogy „csak” a szoftver az, amelyet adnak a navigációhoz. Térkép… Na, az nincs. Vagyis lassan már alakul. A térképet ugyanis a felhasználók készítik. (A világ középpontjához közelebb eső országok alá valamilyen módon tettek egy alap térképet, de persze Magyarország nem tartozik közéjük.)

A térkép elkészítéséhez természetesen a program megadja azt a segítséget, hogy minden útvonalat, amelyet a használatával bejárunk rögzít, majd a rendszer Web-es felületén, egy Cartouche-nak nevezett térképszerkesztővel tudjuk pontosítani az útvonalat. Itt van lehetőség a bejárt utcák nevének, típusának (főút, utca, autópálya, stb), haladási irányának stb. megadására. Így szépen lassan (Magyarországon sajnos egyelőre tényleg elég lassan) kialakul a térkép.

Hirdetés

A cikk írásának pillanatában igazi navigálásra szinte csak Budapesten, leginkább a belvárosban használható – ott is csak óvatosan. (Illetve wall97 nevű felhasználónak köszönhetően Pécs is nagyon jól áll.) Sajnos a házszámok felvitele elég problémás még (én próbálok levelezni a fejlesztőkkel, hogy javítsanak rajta), ezért szinte sehol sincsenek és még az utak sincsenek meg teljesen. Sajnos egyelőre kb. 10-15 igazán aktív felhasználó lehet Magyarországon. (Legalább is a toplista alapján.)

Az ingyenesség mellett még egy nagy előnye – lenne – a rendszernek, hogy mivel teljesen online módon működik, képes valós idejű forgalomfigyelésre. A lenne szó azért van az előbbi mondatban, mert ehhez természetesen arra van szükség, hogy a programot sokan használják, hiszen így képes csak eldönteni, hogy melyik útvonal az, amelyen dugó van és melyik az, amelyiken gyorsan lehet haladni. Természetesen az útvonaltervező algoritmus ezt figyelembe veszi, ezért ideális működés közben (vagyis sok aktív felhasználó esetén) az is elképzelhető, hogy mindig más útvonalon vezet haza. (Szerintem egyértelmű, hogy sok felhasználó esetén a TMC ezzel nem vehetné fel a versenyt.) A dugók megállapítása automatikusan az alacsony haladási sebesség alapján történik, azonban lehetőség van kézzel is események jelölésére. (A torlódáson kívül például baleset, rendőri ellenőrzés jelzésére.) Ezek az infók aztán eljutnak a környéken közlekedőkhöz, és szükség esetén a program újratervezi az ő útvonalukat. Emellett egy nagyon hasznos szolgáltatás, hogy ha a program azt érzékeli, hogy hosszabb ideje állunk (pl. piros lámpánál), akkor a környékről összegyűjtött információkat (dugó, baleset, rendőri ellenőrzés, stb.) szövegesen megjeleníti egy ablakban. Amint elindulunk, az ablak eltűnik és ismét a térképé lesz a főszerep.

Waze

 

A közösségi élményt még egyéb más szolgáltatások is fokozzák, például akik engedélyezik a program beállításában, azok cseveghetnek is egymással (ez persze vezetés közben nem biztos, hogy jó ötlet 🙂 ), láthatják egymást a térképen, illetve létezik egy – már említett – toplista is, amelyre az aktivitás szerint kapott pontok alapján lehet felkerülni. (Sajnos az iPhone verzió előrébb jár a fejlesztésben és abban lehetőség van csoportokba is „verődni”, de szeptember közepére várható az Android verzió frissítése is.)

A kliens program valószínűleg szinte bármilyen Android-os telefonon elfut, mert nekem Pulse-om van és gondolom, ha azon fut valami, akkor bármin. 🙂 Szerény személyemnek köszönhetően már magyar nyelven is használható, és amint lesz rá időm és technikai feltételem, megpróbálom megoldani a szexi szőke női hangot is. 🙂 A program hátránya, hogy mivel minden adat a központi szerverről érkezik, ezért internet előfizetés nélkül nem használható illetve valószínűleg külföldi használat esetén több PNA eszköz árát fizetnénk ki roamingdíj gyanánt a telefonszolgáltatónak.

Akit azonban ez nem tántorít el, vagy egy picit is érdekli a térképészkedés, esetleg szeretne egy (Magyarországon) még kezdeti stádiumban lévő projektben részt venni és változtatni a „kevés a felhasználó” problémán, az töltse le és használja a programot. Nagyon jó szórakozás lehet!

Hirdetés

A rendszer honlapja (Itt lehet – regisztráció után – a térképet is szerkeszteni): world.waze.com

Waze: Community GPS navigation for Android on AppBrain

Share
« « Waze blog   |   Új iPhone kliens » »
US

Vélemény, hozzászólás?

Scroll Up