Mit nyomjak? Rendőrt? Traffipaxot?

Home / wazer / Mit nyomjak? Rendőrt? Traffipaxot?

 

Trafi? Rendőr? Mit kell csinálni?

Hogyan is kezdjem… Hogy hol mit kell nyomni? Igen!  Azért kezdtem írni ezt a cikket, mert az ország telis-teli van traffipaxokkal! De nem látszódnak, vagyis nem látszódnak a Waze alkalmazásban. De miért? Kezdjük ez elején! A kezdőkép nem véletlenül készült, viszont rá is tettem a gombokat amit nyomni kell, és szeretném nektek bemutatni a folyamatot is. Mit jelent nálunk a traffipax,  a piros lámpa kamera, és a kamu traffipax.  Ez egy olyan nyomógomb a Waze alkalmazásban, ami a fix kamerákat jelenti! Persze itt az említett három féléből kell válogatni. Az első a sima camera, vagy fix telepítésű traffipax, melyekből leginkább az autóutakon, autópályákon találkozhatunk. A második a red light vagy piros lámpa kamera, mely jellemzően a piros lámpák mellé van telepítve, mint például a ligetben. A harmadik a fake vagy álkamera, ilyen is van például az M3 bevezető szakaszánál, befelé a városba a Szerencs utcánál. Ez mi miért álkamera? Mert az egy üres doboz.

Bejelentett traffipaxok, melyek nincsenek aktiválva! Vannak akik az útszéli sima sebességmérőket is álkamerának jelentik. Ezzel még nem is lenne bajom! De nézzük meg az M0 keleti autóút és az M5 autópálya csatlakozását. Itt fürtökben lógnak a bejelentett Traffipaxok, de nem látszódnak a képen! Ezeket a kamerákat soha senki nem fogja látni, mert ezekből minden hónapban a területek felelősei rengeteget törölnek. Ez mind olyan pont, ahol szoktak állni sebességet mérni (el nem ítélhető módon) és akár meg is állítanak ahol tudnak! Jól láthatóan ezek tényleg ezek a pontok. Jogosan kérdezheted persze, hogy miért nem jelenik meg a térképen, ha én bejelentettem?  Azért, mert ezeket a kamerákat a térképen aktiválni is kell. Hiszen ki látott olyan traffipaxot mely nem egy adott sebesség túllépéséhez lenne kötve? Gondolom senki, mert ilyen nincs is! Ezért a Waze térképszerkesztőjében meg kell adni itt a maximális sebességet (speed) a kamerára kattintva, valamint jóvá is kell hagyni (approved). Ez a következő térképfrissítésnél meg is fog jelenni, de néha korábban is!  Innentől kezdve folyamatosan látható lesz a kamera a térképen mindenki számára, és ha túlléped a sebességet akkor rád is szól hogy: ejnye!

 

Miért nem kellene ilyen jelentésekkel  teliszórni a térképet?  Hiszen ahogy korábban mondtam, meg kell adni a sebességet, és jóvá is kell hagyni felelősséggel! Persze be kell még állítani a kamera irányát, és az érzékelés távolságát. Ezeknek hiányában nem, vagy rosszul fog megjelenni ha jóváhagyod! Egyik lelkes tagunk elkezdett a térképen ilyen “Tudta már? ” formában terjeszteni is, és ezt az országban egy csomó helyen el is helyezte, és ez máris változtatott a képen!

Hirdetés

Hirdetés

Persze ezek után azt kérdezed magadban, hogy hol az interaktivitás? Ha traffipaxot látsz rendőrrel, aki az út szélén áll a kis berendezésével, esetleg egy autóban helyezkedik el kényelmesen a kamera mellett (őkamerasága az anyósülésen szokott ülni), esetleg az autóút felett a bokorban jelenik meg a világító színű láthatósági mellényében, na akkor a Rendőr (Police) gombot kell megnyomni! Ez az a gomb, mely ezután rögtön segíteni fog a többi Wazernek is a forgalomban! Ha így jelented a Rendőr gombbal az ideiglenes sebességmérés tényét, akkor teszel jót a közösséggel! Egyik reggel jeleztem én is egy ilyet az M0-M5 csomópontban, és hamarosan jött is egy válasz rá.: “Bizony itt vagyunk” . És tényleg állt egy kis Wazer is ott, melynek nem tulajdonítottam különösebb figyelmet, de ott volt… és Maradt is mellette!

Különös tekintettel a rendőrségre, itt most szeretném mindenki előtt kijelenteni, hogy nagyon örülünk, hagy ők is hasznáják a Waze-t, hiszen így azt is fogják tudni, hol van mondjuk a baleset amit jelentett valaki. De ha már van nála okostelefon, és fut rajta a Waze, akkor jelentse már be saját magát: Traffipax itt és itt! Vagy ne álmodozzak?

 

Share
US

Vélemény, hozzászólás?

Scroll Up