Ahogy működnie kéne: A sebesség

Home / KRESZ / Ahogy működnie kéne: A sebesség

“A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják. Emellett szükséges az is, hogy a közlekedés résztvevői előzékenyek és türelmesek legyenek egymással szemben.”

Ezek a mondatok az  1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletében találhatók meg, ami a közúti közlekedés szabályairól szól. Ezt általában mindenki úgy ismeri, hogy KRESZ.

Megpróbálom a nem jogi beállítottságúaknak is bemutatni, hogy a KRESZ miként határozza meg a sebességgel kapcsolatos szabályokat. A jogi fogalmakat szeretném mellőzni, de akit érdekel a teljes szövegezés, az itt megnézheti, elolvashatja a teljes rendeletet.

Hirdetés

Azt minden gépjárművezető tudja, hogy mit is jelent az alábbi tábla.

40

De azt is tudja mindenki, hogy ezt milyen feltételekkel és meddig kell betartani?

Ha kiegészítő tábla nélkül találkozunk egy ilyen táblával, akkor az minden járműre, bármely napszakban, minden időjárási körülmény között érvényes. Ha lakott területen 50-nél vagy azon kívül 90-nél magasabb számot írnak a táblára, természetesen csak a motorosok és az autósok száguldozhatnak az emelt sebességgel 3500 kg-os össztömegig.

Ha a tábla alatt van hóesésre vagy esőzésre utaló kiegészítő tábla, akkor a sebességkorlátozás csak a megjelölt időjárási körülmények vagy nedves útburkolat esetében érvényes. Kiegészítő tábla szabályozhatja az időszakot és a járműkategóriát is, amire a korlátozás kiterjed.

A jelzett sebességkorlátozást viszont több dolog is feloldhatja:

1. egy másik sebességkorlátozó tábla

fotó: Pápai Balázs
2. egy feloldótábla

3. az adott szakaszon lévő következő szintbeli kereszteződés kezdete.

Viszont ami nem oldja fel a tábla hatályát – és ezt sokan nem is tudják – az a “lakott terület vége” tábla. Azaz ha látsz egy sebességkorlátozó táblát, majd utána nincs feloldótábla vagy kereszteződés (akár balról is, akár földút is lehet!), akkor bizony a lakott terület után sem 90 lesz a megengedett sebesség, hanem amit előtte a táblán láttál.

lakveg2 lakveg

Másik érdekesség, hogyha a sebességkorlátozó tábla egy oszlopon van elhelyezve a lakott terület kezdete táblával. Ilyen esetben a lakott terület egészére vonatkozik a korlátozás, így pl. csak 30-cal lehet közlekedni mindenhol a településen.

20671

Harmadik érdekesség a “Korlátozott sebességű övezet” zóna, amely táblának a hatályát nem oldja más, mint a “Korlátozott sebességű övezet vége” tábla. Itt nem számítanak a kereszteződések, illetve az sem, ha hibás módon nagyobb értékű sebességkorlátozó tábla van valamiért kihelyezve. Ez igaz a lakó- pihenőövezetre is, azaz ha egy ilyen övezeten belül látsz egy 40-es táblát, az útkezelői hiba, mivel max 20-szal mehetsz csak ott. A szöveg a táblán lehet akár ZÓNA, akár ÖVEZET.

tempo301
644_30-as-tabla03

Van néhány minősített helyzet, amikor a sebességkorlátozást NEM sebességkorlátozó tábla mutatja. Ezeket ugyebár fejből kell tudni, mert a táblából nem fogunk rájönni, mennyi is az annyi.

lakpih

Lakó- pihenőövezetben = 20 km/h

letolteskze020001_1_240x240

Lakott területen = 50 km/h

lakveg lakveg2

Lakott területen kívül egyéb úton = 90 km/h

letoltes-1

Autóúton = 110 km/h

letoltes-2

Autópályán = 130 km/h

Egyébként a “kötelező legkisebb sebesség” táblára emlékeztek a KRESZ-ből? Ritkán látható magában, inkább többsávos utakon van belefoglalva a sávkiosztást jelző táblán a belső sáv vonalába.

minseb minseb_palya

A Gyalogos övezetben a járművek – az időszakot jelző kiegészítő táblán jelölt időponton kívül – max 10 km/h sebességgel közlekedhetnek. Ha nincs időszakot jelző tábla, akkor mindenfajta járműforgalom tilos.

letoltes

A Gyalogos- és kerékpáros övezetben a kerékpárosok max 20 km/h sebességgel közlekedhetnek. Ha kiegészítő tábla engedi, akkor az ott lakók vagy engedéllyel rendelkezők, illetve mozgássérültek autójukkal ráhajthatnak, de csak max 10 km/h sebességgel.

gyalker

Ki látott már fénysorompó előtt “négyszögletű fekete alapon fehér számértéket feltüntető jelzés”-t? Csak hogy tudjátok, az azt a sebességet jelzi, amellyel forgalomirányító fényjelző készülékek előtt az egyenletes haladás érdekében közlekedni célszerű… Egyébként a vasúti átjárón csak folyamatosan – megállás nélkül – legalább 5 km/óra átlagsebességgel szabad áthaladni, max. sebesség már nincs.

fenysorompo

Ha a “Gyermekek” tábla alatt van távolságra vonatkozó kiegészítő tábla, az adott szakaszon csak 30 km/h a megengedett sebesség. Ha időszak is meg van jelölve, akkor a korlátozás csak a megadott időben érvényes.

gyerekek

A fölső táblát nem oldja sem a kereszteződés sem a település kezdete tábla.
A felső táblát nem oldja sem a kereszteződés sem a település kezdete tábla.

A jármű sebességét persze a KRESZ szerint úgy kell megválasztani, “hogy a vezető járművét meg tudja állítani az általa belátott távolságon belül és minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kell”, és persze “nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza”.

Hirdetés

Autópályán és autóúton, valamint az azokra való ráhajtásra szolgáló úton csak olyan gépjárművel szabad közlekedni, amely sík úton legalább 60 km/óra sebességgel képes haladni, így pl. tilos más gépjárművet vontatni is, hiszen vontatáskor a megengedett sebesség 40 km/h.

Miután így kiokosodtatok, nincs más hátra, mint használjátok minden utatokon a Waze-t, és tartsátok be a megengedett sebességhatárokat!

Share
Scroll Up