Amit a ködlámpa használatáról tudni illik

Home / KRESZ / Amit a ködlámpa használatáról tudni illik

Itt a tél, a zord időjárás, és -mint ahogyan az szokott- ismét előtérbe kerül az indokolatlan ködlámpahasználat. Ahogyan korábbi KRESZ-tárgyú cikkeinkben is, most is a hatályos jogszabályok alapján vizsgáljuk meg ezt a kérdést, és próbálunk utat mutatni a helyes gyakorlattal kapcsolatban.

1. Jogszabályi környezet, előírások

A ködlámpa (csak hogy egyszerűsítsük, most eltekintenék a sokkal bonyolultabb “zárófény” kifejezéstől, valamint a műszaki paramétereket szabályozó KÖHÉM rendelet az elülsőt “ködfényszóró”, a hátulsót “hátsó ködlámpa” néven nevezi) kialakításával és használatával kapcsolatos szabályokat a KRESZ és a 6/1990-es KÖHÉM rendelet tartalmazza. Nem fárasztanék senkit az utólagos felszerelésre, jelölésekre, elektromos bekötésre és egyebekre vonatkozó szabályokkal, inkább fókuszáljunk a használatra.

Hirdetés

A KRESZ-ben elég lakonikusan annyit írnak erről, hogy Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.”. Jegyezzük meg a kiemelt kulcsszavakat, mert mind fontosak.

Korlátozott látási viszonyok: az átlagos látási viszonyoknak felhősödés, köd, eső, hóesés, porfelhő vagy más ok miatt előállt jelentősebb korlátozottsága

Ehhez tartozik még, hogy Álló járművön – a forgalmi okból megálló járművet kivéve – tompított fényszórót csak erős ködben vagy sűrű hóesésben szabad használni; távolsági fényszórót, ködfényszórót használni tilos.”

Megzavarhatja ám az embert ugyanakkor a KÖHÉM rendelet alábbi passzusa:

5.13. első ködfényszóró

lámpa, amely arra szolgál, hogy köd, hóesés, felhőszakadás vagy porfelhők esetén javítsa az úttest megvilágítását;

5.14. hátsó ködlámpa

lámpa, amely arra szolgál, hogy sűrű köd esetén észlelhetőbben jelezze hátrafelé a jármű jelenlétét;

Akkor most a hátsót csak és kizárólag köd esetén lehet használni?

Ellentmondásosnak tűnik a két jogszabály, hiszen a KRESZ szerint a hátsót is lehet mindig használni, míg a KÖHÉM rendelet csak köd esetén javasolná. Igazságot tenni ebben a kérdésben mi nem tudunk, de személyes véleményem szerint a KÖHÉM rendelet nem a hátsó ködlámpa használatának módját szabályozza, hanem a rendeltetését (aminek szánták eredetileg), így a használat vonatkozásában a KRESZ-ben foglaltakat tartom helyesebbnek. A jogalkotó szándéka az, hogy a korlátozott látási viszonyok között könnyebben észrevehető legyen hátulról az autó, jobban meg lehessen becsülni a sebességét, távolságát, ezáltal csökkentse a ráfutásos balesetek kockázatát. Persze az is lehet, hogy “gondolta a fene“.

2. Hogyan kell használni, vagy hogyan illik?

Sehogyan nem kell használni. Azt, hogy mikor kapcsolja fel vagy le az ember az elsőt vagy a hátsót, a sofőr dönti el, a jogszabály nem kötelez semmire. Ha viszont úgy döntünk, hogy felkapcsoljuk, maradjunk inkább az illemnél, előzékenységnél,  ami egyben biztonságosabb közlekedést is eredményez.

Mit tudunk a ködfényszóróról és a ködlámpáról?

  • a ködfényszóró magasabb fényerejű, mint a tompított fényszóró
  • ugyanakkor alacsonyabban helyezkedik el, az úttesthez közelebb
  • a hátsó ködlámpa erősebb fényű, mint a hátsó helyzetjelző, gyakran még a féklámpánál is
  • a hátsó ködlámpa sokszor a sofőr szemmagasságában van

A fentiek alapján akkor mikor és hogyan érdemes használni?

  • ha a látási viszonyok köd, eső, hó, por vagy egyéb ok miatt korlátozottak
  • menet közben
  • vigyázva, hogy ne vakítsuk el a mögöttünk jövőt, azaz javasolt kikapcsolni a hátsó ködlámpát olyankor, ha a forgalom belassul, vagy mi magunk is biztonságos távolságban látjuk a ködlámpa nélkül előttünk haladót
Hirdetés

Mikor ne használjuk?

  • normál látási viszonyok között -tilos
  • álló helyzetben -tilos
  • dugóban, lassú haladáskor -inkább ne
  • lakott területen belül, 50-es sebességhatárú utakon -inkább ne

 

A fentieket nem bírósági ítélet, vagy rendőrségi határozat állapította meg, szóval hatósági ügyben nem használhatod hivatalos forrásnak, ha véleményed van, és kifejtenéd, akkor ebben a Facebook posztban oszd meg velünk.

Share
Scroll Up