Mit tegyünk, ha forróságtól szenvedő gyermeket, vagy egy kisállatot látunk egy bezárt gépkocsiban?

Home / wazer / Mit tegyünk, ha forróságtól szenvedő gyermeket, vagy egy kisállatot látunk egy bezárt gépkocsiban?

Rendkívüli helyzetben akár be is törhetjük egy napon parkoló autó ablakát, ha úgy ítéljük meg, hogy a forróságtól szenvedő gyermek, vagy egy kisállat – például kutya – életveszélyes körülmények között tengődik a bezárt gépkocsiban. Szakértők szerint egy zárt autóban 20 perc alatt 43 fokos hőség alakulhat ki már akkor is, ha a kinti hőmérséklet csak 26-27 fok. Az elmúlt hetekben, amikor 30-35 fok volt a jellemző, akár 10 perc alatt 70 fokosra is forrósodhat az autó belseje.

Ne hagyd a szeretteidet a kocsiban!

Mindig az élet védelme az elsődleges, ezért ha az autóban hagyott gyermek vagy állat mentése érdekében azonnali, késedelmet nem tűrő intézkedésre van szükség, akkor azt bárhogy meg lehet tenni – adta tájékoztatásul az Országos Rendőr-Főkapitányság. Adott esetben akár a gépjármű valamely üvegének a betörésével is elhárítható a veszély.

Természetesen – amennyiben ez lehetséges, ezt megelőzően vagy ezzel egyidejűleg – értesíteni kell a rendőrséget, az állatvédő szervezetet vagy meg lehet kísérelni a jármű tulajdonosának a beazonosítását, értesítését is.

Hirdetés

Az „elkövetővel” szemben felvetődhet a Btk. 15. §-ában felsorolt büntethetőséget kizáró okok közül a Btk. 23. §-ában megfogalmazott végszükség: „Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett”.

Mielőtt azonban bárki is betörné egy gépjármű üvegét, mérlegelnie kell annak lehetséges következményeit: szélsőséges esetben az üveg betörésével sérülést okozhat a bent lévő
gyermeknek, állatnak vagy saját magának, illetve – ha például a bent lévő állat a hőség okozta
szenvedések miatt megvadult vagy megveszett – még a segíteni kívánó személy is veszélybe
sodorhatja önmagát.

A Vigyél Haza Alapítvány önkéntes ügyvédei egyedülálló jogi segítséget nyújtanak mindazoknak, akik egy kutya vagy más kisállat életének megmentése érdekében betörik az autó valamelyik ablakát.

Hirdetés

Hőségben, a bezárt járműben magára hagyott kutyának már 10 perc is elég ahhoz, hogy visszafordíthatatlan károsodás következzen be, ami az állat halálhoz is vezethet – hívta fel a figyelmet a Vigyél Haza! állatvédő alapítvány. A kutyának az akár 70 Celsius-fokra is felmelegedő autó belső terében tartózkodni kínszenvedés, hiszen az állat leginkább lihegéssel tudja hűteni magát, ezért akár perceken belül hőgutát kaphat, és elpusztulhat a forró beltérben.

Amennyiben megfelelően, végszükségben, segítő szándékkal, az elvárható gondossággal és körültekintéssel, az állat életének megmentése érdekében töri be valaki egy autó egyik ablakát és ellene, mégis hatósági intézkedés, vagy feljelentés történik, az állatvédő alapítvány önkéntes jogi segítői ingyenes jogi segítséget nyújtanak.

 

Share
Scroll Up