Waze kezdőknek

Home / Alkalmazás / Waze kezdőknek

Sokan használjátok a Waze-t, aminek nagyon örülünk, és biztos sokan vannak köztetek, akik feltelepítették, használják, de tulajdonképpen nem tudják, mi mindenre használható, mennyire jól testreszabható ez a program. Amikor először felrakjuk a Waze-t a telefonra, még nem tudjuk, mennyire fog tetszeni, hogyan fogjuk használni, nem ismerjük még a saját igényeinket és elvárásainkat azzal kapcsolatban. Ez egy természetes folyamat, és ha van egy kis időnk, kalandozzunk el a beállítások útvesztőjében, hátha van ott valami, ami eddig elkerülte a figyelmünket!

Használjuk állítva

Az autóba való navigációs eszközök majdnem mindegyike annak idején fekvő módban működött, mindenki ezt szokta meg. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez így A jó, miközben tulajdonképpen csak egy megszokásról van szó. Miért jobb állítva használni? Többet látsz a térképen az előtted lévő útból, nagyobb sebességgel ez kilométereket jelent, és nem árt látni, ha valami közeleg még akkor sem, ha csak 3 kilométer múlva érsz oda. Ezen felül az alkalmazás fejlesztői is elsősorban így álmodták meg a Waze-t, így bár van fektetett funkciója, az valahogy mégsem annyira kiforrott, mint az álló mód, előfordulnak benne grafikai hibák is, amiket javítanak idővel, de a prioritások miatt később, mint az álló módban.
Próbáld ki mindenképp, ha még nem tetted, érdemes!

Osszuk meg az utazást

Az ÉVI küldése a hardcore Waze júzerek számára természetes és mindennapos dolog, mindenképp tégy vele egy próbát, érdemes! Az utazásodat megoszthatod bárkivel, aki kapni fog egy szöveget, hogy mikor érsz oda, illetve egy linket, amit megnyitva láthatja is, hol tartasz. A megosztást alapból a Waze-en belül küldöd, de küldheted bármilyen más platformon is, akár SMS üzenetben, Whatsappon, Messengerben, bárhol.
Az első használatkor engedélyt kér a Waze, hogy hozzáférjen a névjegyeidhez, utána el is tudod küldeni. Én például mindig megosztom, mikor megyek haza, így akár az asztalon várhat a vacsora!

Hirdetés

Adj hozzá köztes célt

Ha már van tervezett utad, de mondjuk tankolnod kell, vagy beugranál a boltba, a Waze segít neked! A legegyszerűbben úgy tudod megadni a köztes pontot, hogy alul megérinted a képernyőt (ÉVI sáv) majd kattints az Útvonal mentén feliratra. Ekkor megnyílik a kereső ablak, és akár az ikonok segítségével tudsz egy benzinkutat vagy éttermet keresni, vagy beírod a keresőbe, amit szeretnél, és már kész is vagy. Ha kiválasztottad, a Waze beiktatja a köztes célt az útvonaladba. Nagy segítség, hogy azt is látod a keresőben, hogy hány perces kitérőt jelent ez neked az eredeti úthoz képest.

Egyszerűsítsd a képernyőn megjelenő dolgokat

Nem érdekelnek a wazer ikonok? Nem érdekelnek a néha megjelenő sütik? Csak menj be a Beállítások/Kijelző és térkép/Térképen mutat pontba, és kapcsold ki, ami nem kell!

Idegesítenek az Útpadkán álló autó figyelmeztetések?

Azt, és egyéb értesítéseket is ki tudsz kapcsolni a Beállítások/Kijelző és térkép/Figyelmeztetések az útvonalon pontban, így nem fognak zavarni téged a továbbiakban.

Nézd meg, hol a legolcsóbb a benzin az útvonaladon, vagy a környékeden

Nem szükséges ehhez semmi nagy varázslat, csak a kereső sáv alatt kattints a benzinkút ikonra, és már láthatod is. A Beállítások/Üzemanyagtöltő állomások és árak pontban beállíthatod a kedvenc benzinkút hálózatot is, a használt üzemanyagtípust, és rendezheted a kútlistát ár/távolság/márka szerint is.

Tervezd meg az utadat előre!

Amikor tervezel egy utat, a bal alsó Később gombra kattintva meg tudod nézni, hogy a nap melyik szakában tudsz a leggyorsabban odajutni, mikor érdemes elindulnod, hogy kikerüld a csúcsforgalmat. Ezen felül ha a naptáradban (telefon, Google, iCloud, Facebook stb.) meg van adva olyan esemény, amelyhez tartozik cím is, a Waze tud időben szólni, hogy mikor indulj el. Engedélyezd, és állítsd be ezt a funkciót a Beállítások/Tervezett utazások pontban, nagyon hasznos tud lenni! Innentől kezdve a főlapon a bal gombra kattintva a listában meg fognak jelenni a tervezett utazások, ha ott azt látod kékkel, hogy Ide, akkor már korábban megadtad a címet valamikor, így ismeri a Waze, ha a Cím beállítása szerepel ott, akkor a kereső segítségével meg tudod adni neki, és időben szólni fog, hogy pattanj az autóba, nehogy elkéss!

Mikor szóljon a gyorshajtás miatt?

Be tudod állítani, hogy

  • ott legyen-e az óra a főképernyőn
  • mutassa-e a sebességkorlátozást
  • hangosan szóljon-e, vagy csak látni akarod
  • fix túllépésnél (pl. 10 km/h) vagy relatív túllépésnél (pl. 10%) szóljon

 

Kérj alternatív útvonalakat!

Útvonaltervezéskor, vagy az út során bármikor az ÉVI sávra kattintva találsz egy Útvonalak gombot, próbáld ki, ha valamiért nem tetszik a kiválasztott útvonal. Ekkor a három leggyorsabb útvonalat meg tudod nézni, és választhatsz közülük. Az ablakban fent van a jobb sarokban egy fogaskerék ikon, ott beállíthatsz néhány paramétert (pl. Fizetős utak kerülése), illetve a képernyő közepén fent látsz egy csúszkát, ahol a Térkép nézetre váltva vizuálisan is áttekintheted a felkínált alternatívákat.

Meg akarsz nézni egy kereszteződést az útvonalon, hogyan is néz ki?

Ha van tervezett utad, kattints fent a következő kanyarodás sávra, és a listából válaszd ki, melyik érdekel. Ekkor azt a kereszteződést megmutatja neked majd a térképen.

Zárszó

Hirdetés

Remélem, hasznosak voltak a fenti tanácsok, bátran próbáld ki őket, ha elakadnál vagy problémába ütközöl, keresd fel a honlapunk NGYIK oldalát, vagy kérdezz a Facebook oldalunkon!

Jó wazerkedést!

Share
Scroll Up