Mikor jelents dugót a Waze-ben?

Home / Alkalmazás / Mikor jelents dugót a Waze-ben?

A Waze alkalmazás lényege, hogy kerüli a dugókat, amennyire csak lehetséges. Igen ám, de hogyan teszi ezt? Honnan tudja, hogy dugó van? Természetesen tőletek, wazerektől. Erről szól most ez a cikk.
 

Mi az a dugó/torlódás?

Ez az a kérdés, amire talán senkinek nem kell magyarázatot adni, hiszen mindenki találkozott már a jelenséggel az utakon. Persze az, hogy ki mekkora torlódást él meg dugónak, jelentősen különbözhet, hiszen mást jelent a dugó Budapesten, Los Angelesben, vagy éppen Jakartában. Órákban mérhető a különbség, nem percekben, így akár még szerencsésnek is mondhatjuk magunkat Magyarországon, hogy ritkán alakulnak ki órákig, esetleg napokig tartó torlódások.
 

Honnan tudja a Waze, hogy dugó van?

Tőlünk tudja, akik használjuk az appot. Akár tervezel utat, akár nem, ha be van kapcsolva a Waze, akkor folyamatosan jelenti az áthaladási időket az útszakaszokon, így mindig tudja, hogy ott éppen milyen a forgalom. Ezeket az adatokat aztán összegyűjti, és a magyarországi több százezer wazer adatából végül felépül egy hatalmas adatbázis, amiben látható, melyik úton, melyik órában/napon/hónapban milyen is a forgalom. A historikus adatokat összehasonlítva az aktuális helyzettel végül viszonylag könnyen megítélhető, hogy merre érdemes menni, merre érdemes kerülni egy adott útvonalon.
 

Sokszor találkozunk az újságcikkekben, fórumokon, Facebookon azzal a téves feltételezéssel, hogy a Waze a Google Navigációjának az adatait használná. Nem használja. Nem kell neki, Magyarországon, és még számos országban sokkal többen használják a Waze-t navigálásra, ezért sokkal pontosabbak a forgalmi adatai, mint a Google navijáé.
 

Hirdetés

Dugó van, de nem jelzi/nincs dugó, mégis piros

Mindenki találkozhatott már ezzel a jelenséggel. Anélkül, hogy mélyen belemennék az okok fejtegetésébe, egy dolgot kell ezzel kapcsolatban megjegyezni. Ha navigálsz, akkor a Waze mindig a leggyorsabb racionális úton fog téged vinni, aminek az ÉVI-je is majdnem mindig percre pontos lesz. Nem érdemes a térképen látottakra hagyatkozni (utak színezése, jelentések), mivel egy tenyérnyi kijelzőn a Waze nem fogja az összes jelentést és információt megjeleníteni. Akkor nem látszana a térkép. Az útvonaltervező szerver tud mindent, ennél nem kell több. Sokan szeretik átnézni a térképet, hogy merre mi van éppen, de a fentiek miatt ez a Waze-ben nem teljesen megbízható, hiszen az alkalmazás szűrt információkat tartalmaz, nem ez a lényege, nem erre hozták létre. Tervezz utat és menj azon a célig, ebben a legjobb a Waze.
 

Jelentenék torlódást, de milyet és hogyan?

A jelentéseink a többi wazernek szólnak, őket informálja az úton lévő forgalmi helyzetről, azaz a jelentéseket nekik küldöd, nem a Waze-nek. Az útvonaltervező szerver – mint a fentiekben már írtam – nem ezek alapján tervez.
 
A Waze-ben három szintje van a torlódás jelentéseknek:

Ezt akkor érdemes használni, ha a sebességünk jelentősen lassabb (mondjuk a fele), mint a megengedett (pl 50-es korlátozásnál 20-30), egybefüggő a forgalom, de azért még halad.

Amikor a forgalom már jelentősen belassul, és csak araszolunk (elindulunk, megállunk), egy lámpánál csak sokadjára tudunk átmenni (például az Árpád-híd pesti hídfő környéke csúcsforgalomban). 

Amikor csak állunk, és várjuk, hogy végre elinduljon. Jellegzetesen ilyen az autópályán történő balesetek környéke, amikor néhány kilométeres kocsisor alakul ki.

Ha a Waze érzékeli, hogy jelentősen lelassultunk, magától is meg szokta kérdezni, hogy dugó van-e, ilyenkor bátran küldjetek jelentést, vagy éppen mondjátok, hogy nem, ha például csak megálltatok az út szélén beugrani valahova.

1. A jelentéseket a főképernyő jobb alsó részére koppintva éritek el.

Tipp: Amikor rányomsz, azonnal eltárolja a helyzetet, így nem muszáj menet közben nyomogatni, elég, ha akkor teszed, mikor megálltál (pl. a lámpánál). Ha kiválasztod a jelentés típusát, bal lent találsz egy Később gombot, így megálláskor majd meg tudod adni a fontosabb részleteket, hogy pl. a belső sávban van egy tárgy az úton.

2. Rákattintasz a Torlódás (bal felső) ikonra, kiválasztod a mértékét (nem kötelező), és elküldöd. Ennyi az egész.

Hirdetés

Tipp: ha hosszan nyomod a Jelentés gombot a főképernyőn, a három leggyakoribb ugrik fel (torlódás, rendőr, veszély), ha rácsúsztatod az ujjad, nem kell böngészni a menüt.

Használjátok a Waze-t mindig, mikor autóba ültök, és tervezzetek utat vele, érdemes!

Share
Scroll Up