A Waze életeket menthet

Home / wazer / A Waze életeket menthet

A European Emergency Number Association, amely az európai országok segélyhívó szolgálatainak egyesülete, partnerségi megállapodást kötött a Waze-zel. Az együttműködés első lépcsőjeként négy országot keresnek, ahol pilot keretében meg tudják nézni, hogy mekkora segítséget jelenthet a Waze a mentésirányítási rendszerekben az alábbi területeken:

1. Baleseti értesítés

Amikor balesetet jelent bárki a Waze-ből, a jelentésről azonnal értesül a mentőszolgálat, és a jelentés GPS koordinátája azonnal rendelkezésre áll. Amennyiben többen vannak a környéken, és nagyobb a baleset, a jelentés is biztosabb, és akár azelőtt elindítható egy mentőgépjármű a helyszínre, hogy a telefonos 112/104 hívás befutna. Amennyiben megerősítést nyer, nem kell magyarázni, hogy hol van a baleset, tudni fogják. Hogy ez mennyire hatékony? A cikk második feléből kiderül.

2. Waze útvonaltervezés

Persze tudjuk, hogy a mentők – kis fenntartásokkal, de gyakorlatilag – bárhol el tudnak menni a forgalmat kikerülve, de bizony előfordulhat, hogy még ezen is képes gyorsítani a Waze. Eleve a leggyorsabb utat javasolja majd a Waze, és ezt meg lehet spékelni a mentőkre vonatkozó speciális beállításokkal, amelyek révén minimalizálható a kiérkezéshez szükséges idő.

Hirdetés

3. Az autósok értesítése

A mentők használhatják a Waze-t, mint kommunikációs csatornát az autósokhoz, akár oly módon is, hogy egy beállt autópálya szakaszon üzenetet kap mindenki, hogy húzódjon félre, mert jön a mentő. Erre már Jens Baron, a Waze fejlesztője is utalt nemrégiben a nekünk adott interjújában.
 

Az együttműködés célja

 
Megérteni és elemezni, hogy mennyiben tudja a Waze elősegíteni a mentésirányítást, milyen területeken és feladatokra használható a Waze adata az életmentés során. Fontos tapasztalat, hogy milyen módon illeszthető be a meglévő irányítási rendszerekbe, hogyan lehet és érdemes súlyozni a Waze információkat a többi adat függvényében.
 

Idővonal

 
A tesztre április végéig lehet jelentkezni, majd a tesztidőszak november végéig tart. Ezután a tapasztalatokat feldolgozva értékelik a programot, és megnyílhat egy újabb együttműködési forma, ami ezúttal életeket is menthet, nem csak időt spórol nekünk.
 

Genesis Pulse

Hirdetés

 
Ez a program -bár itt Európában még csak most kezdődik- az USA-ban már bizonyított, hiszen a Genesis Pulse, amely egy mentésirányítási szoftvert gyártó cég, immár másfél éve integráltan mutatja a Waze adatait.
 

 
Az adatok elemzésekor azt tapasztalták, hogy ugyanazon események vonatkozásában a Waze átlagosan 4 perccel hamarabb jelzi a baleseteket, mint ahogy azok befutnak a segélyhívó rendszeren. A jelentések 69,2%-a előbb fut be egyébként, és nem ritka az sem, hogy 10 perccel megelőzi a telefonos hívást. Márpedig életmentés és súlyos sérültek esetén akár másodpercek is számíthatnak, nem hogy percek, azaz a Waze valóban életeket menthet!
 

 
Reméljük, az Országos Mentőszolgálat is figyel erre a lehetőségre, hiszen a napokban éppen Budapesten zajlik az EENA éves konferenciája, nálunk jelentették be ezt a nagyszerű hírt!

Share
Scroll Up